Adultii se imbolnavesc de gripa o data la fiecare cinci ani, iar copiii o data pe an, au calculat oamenii de stiinta, pe baza unui studiu realizat in China, informeaza bbc.com.

Desi oamenii simt ca au luat gripa de mai multe ori in acest interval de timp, de vina sunt de cele mai multe ori alte infectii, ale caror simptome seamana cu cele gripale, afirma o echipa internationala de oameni de stiinta. Savantii care au realizat studiul au analizat mostre de sange recoltate de la 151 de voluntari cu varste cuprinse intre sapte si 81 de ani, pentru a incerca sa afle frecventa de aparitie a infectiilor gripale.

Un studiu similar va fi realizat in Marea Britanie cu scopul de a verifica daca aceste concluzii sunt valabile si in cazul cetatenilor britanici.
Adunand astfel de date medicale pe perioade indelungate, oamenii de stiinta spera sa identifice mai usor persoanele cu cel mai mare risc de infectie, frecventa epidemiilor de gripa si aria de propagare in randul comunitatilor a acestei boli. Studiul, publicat in PLoS Biology, a monitorizat noua tulpini principale cunoscute ale virusului gripal care au circulat in lume intre 1968 si 2009.

Cercetatorii - care provin de la Imperial College din Londra si mai multe institute din Statele Unite si China - au testat probele sangvine pentru a identifica prezenta unor anticorpi - cu scopul de a vedea daca acele persoane au fost infectate cu tulpinile virale in cauza si, in caz afirmat, cat de des s-a produs acest lucru.

Potrivit oamenilor de stiinta, copiii se imbolnavesc de gripa in medie o data pe an. Infectiile gripale devin apoi tot mai putin frecvente odata cu inaintarea in varsta. Incepand cu varsta de 30 de ani, infectiile gripale au tendinta de a aparea cu o frecventa constanta, de aproximativ doua pe deceniu, la persoanele testate. Atat racelile, cat si gripele sunt cauzate de virusuri, insa deosebirea lor poate fi dificila, intrucat cele doua boli prezinta aproape aceleasi simptome, scrie MEDIAFAX.

Ambele cauzeaza febra si dureri in gat, dar si tuse si stranut - cel din urma reprezentand o forma de propagare a bolilor. Ceea ce o persoana considera a fi gripa poate fi de fapt o raceala puternica pentru o alta persoana. La o raceala obisnuita, simptomele tind sa apara gradual, sunt de obicei mai moderate si afecteaza in principal nasul si gatul.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Gripa este o afectiune mai severa, in urma careia persoanele bolnave au nevoie de repaus la pat. Simptomele includ dureri de cap, dureri musculare, dar si nas infundat sau, din contra, secretii nazale abundente. Gripa este o afectiune neplacuta, dar neletala, pentru cei mai multi dintre adultii sanatosi, insa ea poate sa provoace complicatii serioase la persoanele in varsta si la cele care sufera de alte boli gronice, precum astmul.

Acesta este motivul pentru care expertii recomanda persoanelor din grupurile de risc sa isi faca vaccinul antigripal in fiecare an. Cu toate acestea, pe plan international au aparut mai multe critici, dupa ce oamenii de stiinta au descoperit ca principalul vaccin antigripal recomandat in acest an in Marea Britanie ajuta doar trei persoane din 100 sa nu dezvolte simptome gripale. Virusul gripal sufera mutatii in mod constant, iar acest lucru face dificila prezicerea tulpinii virale impotriva careia oamenii ar trebui sa se vaccineze in fiecare an.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.