Paracetamolul, administrat in doze zilnice, a fost asociat cu un risc sporit de infarct, accident vascular cerebral si moarte subita, se afirma intr-un studiu de amploare realizat recent in Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.

Potrivit acestei cercetari stiintifice, pacientii carora le-au fost prescrise doze mari de paracetamol pentru perioade indelungate prezinta un risc cu 63% mai mare de moarte subita. Riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral era cu 68% mai ridicat, iar aceleasi persoane se confrunta cu un risc cu 50% mai mare de a avea ulcer sau hemoragii stomacale.

Medicii considera ca paracetamolul este un medicament mai sigur decat aspirina, care poate sa provoace hemoragii la nivelul stomacului, si decat ibuprofenul, care a fost anterior asociat cu infarctul si accidentul vascular cerebral. Cu toate acestea, cercetatorii britanici, care au realizat o meta-analiza, pe baza unor studii anterioare realizate pe 666.000 de pacienti, spun ca riscurile provocate de administrarea acestui medicament au fost subestimate si au solicitat o revizuire majora a normelor medicale recomandate. Ei cred ca paracetamolul ar putea determina o serie de boli intrucat previne actiunea unei enzime in organism - COX-2.

Oamenii de stiinta de la Institutul de reumatologie si medicina muscoscheletala din Leeds au analizat opt studii continand informatii despre pacienti care au luat paracetamol in fiecare zi vreme de 14 ani, pentru diverse boli, precum artrita si dureri de spate cronice. Savantii britanici au monitorizat insa si pacienti care au luat acest medicament mult mai rar sau chiar aproape deloc. Statistic, un barbat din sase si o femeie din zece vor muri din cauza unor infarcte, accidente vasculare cerebrale si complicatii ale unor boli cardiace, scrie MEDIAFAX.

Paracetamolul este unul dintre cele mai frecvente analgezice folosite in Marea Britanie, unde 22,5 milioane de retete ce contin acest medicament sunt emise in fiecare an. Alte 200 milioane de cutii de paracetamol sunt vandute fara reteta. Un studiu realizat in 2013 de cercetatorii de la Universitatea Oxford a avertizat ca la fiecare 1.000 de pacienti care iau ibuprofen, trei vor suferi un infarct pe parcursul anului urmator, iar unul dintre acestea va fi fatal.

Citeste si:
De ce mor subit tinerii sub 40 de ani. Motivele care duc la infarct...
De ce mor subit tinerii sub...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.