Cei doi ursi alcoolici care au trait in conditii dificile in ultimii 20 de ani, in Soci - Rusia, vor fi adusi la Rezervatia "Libearty" de la Zarnesti, dupa ce Asociatia Milioane de Prieteni si-a dat acceptul in acest sens, animalele urmand "sa fie tinute la dezalcoolizare, cu o cura de apa minerala"

Cristina Lapis, presedinta Asociatiei Milioane de Prieteni, a spus ca si-a dat deja acceptul pentru primirea celor doi ursi din Rusia, insa pana la primirea lor efectiva "mai este cale lunga".

"Noi am dat acceptul pentru primirea lor la noi in rezervatie, insa primirea lor efectiva este foarte departe, pentru ca ei trebuie mai intai confiscati de la actualul proprietar si apoi trebuie ca tara sa le dea drumul. Ei au fost practic descoperiti in timpul Olimpiadei de la Soci, iar asociatiile de protectie a animalelor s-au sesizat si asa au luat legatura cu noi si ne-au intrebat daca ii primim. Erau tinuti in cinditii mizere, chinuiti, iar unul este orb...", a declarat Cristina Lapis pentru MEDIAFAX.

Ea a spus ca este gresit spus ca ursii sunt alcoolici, deoarece acestia nu pot dezvolta o dependenta fata de alcool.

"Nu exista ursi alcoolici, pentru ca ei nu sunt oameni. Si la noi in Romania au fost ursi tinuti in captivitate langa restaurante care au primit bere. La fel si un urs tinut la o manastire. Ursilor le place foarte mult berea. Dar, cand vor fi adusi cei doi ursi din Rusia o sa ii tinem separat, la dezalcoolizare, cu o cura de apa minerala Borsec ca sa se linisteasca toata lumea", a glumit presedinta Asociatiei Milioane de Prieteni.

Rezervatia de la Zarnesti adaposteste, in prezent, 79 de ursi, iar patru dintre acestia sunt adusi din strainatate, unul din SUA, doi din Albania si unul din Georgia.

Potrivit bbc.com, in aceasta luna, un tribunal rusesc a decis ca cei doi ursi - doi masculi - trebuie sa fie confiscati de la stapinul lor, care ii tine intr-o cusca foarte mica, murdara, in spatele unui restaurant din Soci. Animalele, din care unul este orb, au devenit dependente de alcool, intrucit vizitatorii le-au oferit foarte des astfel de bauturi in ultimii 20 de ani, precizeaza agentia de presa Tass.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Decizia tribunalului devine efectiva in martie. In prezent, ursii locuiesc in continuare in aceeasi cusca si au nevoie de documente de transport care trebuie sa fie emise de autoritatile din Soci.

"Ordinul judecatoresc spune ca ursii trebuie sa fie scosi de aici, dar nu exista niciun loc potrivit in Soci in care sa ii plasam", a spus Anna Kogan, directoarea Fundatiei Big Hearts, care va coordona transportul, cu ajutorul altor organizatii care militeaza pentru protejarea animalelor.
Sanctuarul de ursi de la Zarnesti, judetul Brasov, s-a oferit sa ii primeasca pe cei doi ursi din Soci si sa le asigure tratament adecvat pentru dependenta lor de alcool.

"Mutarea lor in strainatate reprezinta un proces foarte scump", a declarat Anna Kogan pentru BBC, adaugand ca fundatia pe care o conduce cauta si in prezent mijloacele logistice necesare pentru transportarea ursilor pe Marea Neagra pana in Romania. Daca vor ajunge cu bine in Romania, sansele lor de recuperare sint bune. "Oamenii de acolo (din Romania - n.r.) au lucrat in trecut si cu ursi «dansatori», care aveau probleme similare. Acest lucru poate fi facut", a adaugat Anna Kogan.

Citeste si:
DN1: Circulația va fi restricționată, timp de o lună, între Predeal...
DN1: Circulația va fi...

Proprietarul restaurantului din Soci a incercat sa pastreze ursii, declarand in fata judecatorului ca obisnuia sa ofere bere celor doua animale pentru ca acestea sa suporte mai usor clima calda din regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.