O stea a traversat Norul Oort, aflat la marginea Sistemului Solar, in urma cu 70.000 de ani, afirma o echipa internationala de astronomi, informeaza francetvinfo.fr

Din punct de vedere astronomic, acea stea nu a trecut foarte departe de Soare. Este vorba de cea mai apropiata "intalnire" (dintre Soare si o alta stea) cunoscuta pana in prezent, afirma oamenii de stiinta. Acel astru cu o masa mica si putin stralucitoare, ce facea parte din clasa piticelor rosii, a traversat probabil cea mai indepartata zona din Norul Oort, unde se afla numeroase comete si a carui parte externa formeaza frontiera gravitationala a Sistemului Solar, aflata la o distanta de o mie de ori mai mare decat cea dintre Soare si Pluto, scrie MEDIAFAX.

Nicio alta stea nu s-a apropiat atat de mult de Sistemul Solar, la o distanta de cinci ori mai mica decat cea care separa Soarele de cea mai apropiata stea, Proxima Centauri (4,2 ani-lumina), au precizat cercetatorii nord-americani, europeni si sud-americani intr-un studiu ce a fost publicat marti in revista Astrophysical Journal Letters.

Analiza traiectoriei acelei pitice rosii, descoperita recent si denumita Steaua Scholz, indica faptul ca aceasta a trecut la o distanta de 0,8 ani-lumina de Soare - 8.000 miliarde de kilometri -. Aceasta reprezinta o distanta destul de mica in termeni astronomici, potrivit savantilor americani.

In prezent, Steaua Scholz se afla la o distanta de 20 ani-lumina de Soare, a precizat Eric Mamajek, profesor de astronomie la Universitatea Rochester din Statele Unite.

Utilizand spectrografele unor telescoape de mari dimensiuni din Africa de Sud si Chile, oamenii de stiinta au putut, calculand viteza de deplasare a stelei, sa ii reconstituie traiectoria. Ei au determinat astfel ca Steaua Scholz se indeparteaza de Sistemul Solar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.