Panza de paianjen ar putea sa piarda pozitia de lider in topul celor mai rezistente materiale biologice cunoscute, deoarece oamenii de stiinta britanici au descoperit de curand ca dintele unui anumit melc marin prezinta un grad de rezistenta mai mare, informeaza Reuters.

Cercetatorii britanici au descoperit ca Patella algira - o specie de melci marini cu cochilii conice - prezinta dinti cu structuri atat de puternice incat acestea, daca vor fi copiate, ar putea fi folosite de oameni pentru a fabrica automobile, barci si avioane. "Pana acum, am crezut ca panza de paianjen era cel mai puternic material biologic din lume, datorita rezistentei deosebite si potentialelor aplicatii ale sale, care variaza de la veste antiglont la echipamente electronice pentru computere", a declarat Asa Barber, profesor la Facultatea de Inginerie de la Universitatea Portsmouth, coordonatorul studiului. "Insa acum am descoperit ca dintii acestor melci marini prezinta un grad de rezistenta potential superior", a adaugat ea, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii britanici au examinat in detaliu comportamentul mecanic al dintilor acelor melci marini, cu ajutorul unui microscop de forta atomica, un instrument bazat pe o metoda ce implica descompunerea materialelor pana la nivelul atomilor. Ei au descoperit astfel ca dintii analizati contin un mineral foarte rezistent, denumit goetit, care se acumuleaza in dintii acelor melci marini. "Melcii Patella algira au nevoie de dinti extrem de puternici pentru a se fixa pe suprafetele stancoase si pentru a extrage alge din roca pentru a se hrani in timpul fluxului. Am descoperit ca fibrele de goetit au exact marimea potrivita pentru a genera un compozit cu o structura extrem de puternica", a precizat Asa Barber.

Structurile fibroase din dintii melcilor Patella algira ar putea fi in viitor replicate intr-o serie de materiale noi pe care oamenii de stiinta vor putea sa le utilizeze in diverse aplicatii, precum automobilele din cursele din Formula 1, nave si avioane. Studiul a fost publicat miercuri in revista stiintifica Interface, editata de The Royal Society.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.