Meditatia practicata pe parcursul mai multor ani este asociata cu o scadere mai mica a volumului creierului, un fenomen asociat cu procesul de imbatranire, se afirma intr-un studiu american, informeaza Reuters.

Persoanele care au practicat meditatia timp de 20 de ani au creiere cu volume mai mari decat cele ale persoanelor obisnuite, spun autorii acestui studiu aparut in publicatia Frontiers in Psychology. Intrucat se stie de multa vreme ca volumul materiei cenusii din creier scade pe masura ce omul imbatraneste, autorii studiului spun ca se asteptau deja sa descopere mai multa materie cenusie in anumite regiuni ale creierelor persoanelor care au practicat meditatia pe termen indelungat. "Insa am descoperit ca acel efect era raspandit la nivelul intregului creier", a declarat Florian Kurth, profesor la Universitatea California din Los Angeles si cercetator la Brain Mapping Center din acelasi oras.

Autorii studiului considera ca nu pot totusi sa spuna ca meditatia a determinat in randul practicantilor ei o scadere mai mica a volumului cerebral. Alte obiceiuri ale practicantilor meditatiei pe termen indelungat ar putea influenta volumul creierului. Pentru acest studiu, cercetatorii au comparat tomografiile cerebrale de la 50 de voluntari care practica de multi ani meditatia si cele de la 50 de persoane obisnuite din populatia generala. Participantii aveau varste cuprinse intre 24 si 77 de ani. Voluntarii din primul grup au spus ca au inceput sa practice meditatia in urma cu 4 pana la 46 de ani, scrie MEDIAFAX.

In total, tomografiile cerebrale au aratat ca volumul de materie cenusie a scazut pe masura ce varsta participantilor a crescut. Insa creierele practicantilor meditatiei pareau mai bine conservate decat cele ale persoanelor de aceeasi varsta din populatia generala. Aproape 18 milioane de adulti si 1 milion de copii practicau meditatia in Statele Unite in anul 2012, potrivit unui sondaj ce a vizat medicina complementara, realizat de National Institutes of Health (NIH) si Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Desi tehnicile de meditatie isi au originea in religiile si traditiile spirituale din Orient, americanii din zilele noastre folosesc adeseori meditatia ca mijloc de relaxare, in afara oricaror concepte religioase. Studii anterioare au aratat ca meditatia amelioreaza atentia, memoria, fluenta vorbirii, functiile de executie si creativitatea.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.