Cercetatorii au descoperit o modalitate de a stopa maladia Alzheimer in stadiile incipiente, iar reusita deschide calea pentru dezvoltarea unui medicament asemanator statinelor, care ar putea fi administrat in cazul a milioane de pacienti pentru a preveni dementa, potrivit dailymail.co.uk.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au descoperit o molecula ce apare in mod natural care poate incetini formarea placii amiloide in creier. Placile de amiloid sunt legate de problemele de memorie si alte simptome ale maladiei Alzheimer. Descoperirea creste sansele dezvoltarii unui tratament care ar putea fi folosit in mod curent in cazul pacientilor de varsta mijlocie pentru a stopa instalarea dementei. Mai mult, ar putea duce la inventarea unei pilule care sa trateze dementa in acelasi mod in care statinele sunt folosite pentru prevenirea bolilor cardiace.

Studiul publicat in revista Nature Structural and Molecular Biology este primul care arata modul in care o molecula specifica poate sa incetineasca formarea placilor de amiloid in creier. Aceste placi sunt create de o serie de proteine ce se infasoara in jurul celulelor cerebrale si se aduna in formatiuni despre care medicii spun ca interfereaza cu functiile cerebrale, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge, care au lucrat cu experti din Suedia si Estonia, au descoperit ca moleculele Brichos, parte a unei familii de proteine care apar in mod natural in plamanii umani, pot incetini acest proces de formare a placilor amiloide. Testele pe soareci au aratat ca aceste molecule se lipesc de grupurile de proteine si le impiedica sa formeze placile de amiloid, stopand raspandirea lor in creier. Studiul deschide noi drumuri privind cercetarile in domeniul dementei. Moleculele nu pot fi folosite sub forma unor pilule pentru ca nu ar supravietui procesului digestiv, dar cercetatorii spun ca multe alte molecule similare ar putea fi mult mai potrivite pentru utilizarea ca medicament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.