NASA intentioneaza sa trimita un submarin in spatiu, in jurul anului 2040, cu misiunea de a explora oceanele de hidrocarburi de pe Titan, cel mai mare dintre satelitii naturali ai planetei Saturn, informeaza dailymail.co.uk.

Satelitul Titan este unic in Sistemul Solar prin faptul ca este singurul corp ceresc in afara de Terra care are lacuri si oceane lichide pe suprafata sa. Totusi, marile si oceanele de pe Titan sunt alcatuite din hidrocarburi lichide, iar astrofizicienii de la NASA vor sa afle ce se afla sub suprafata acestora. In acest scop, ei doresc sa trimita un submarin care sa exploreze cea mai mare mare din emisfera nordica a lui Titan, denumita Kraken Mare.

Avand o suprafata de 400.000 de kilometri patrati si o adancime de circa 300 de metri, Kraken Mare este comparabila ca marime cu Marile Lacuri din America de Nord.

Submarinul pe care il va construi NASA va cantari aproximativ o tona si va folosi un sistem conventional de propulsie electrica intr-o misiune de explorare care va dura 90 de zile. NASA spune ca intentioneaza sa trimita acest submarin spre Titan cu ajutorul unei nave spatiale al carei design va semana foarte mult cu cel al vehiculului orbital Boeing X-37. Acel vehicul spatial va rezista intrarii hipersonice in atmosfera lui Titan, va lansa submarinul, iar acesta se va scufunda pe fundul oceanelor de hidrocarburi de pe acel satelit natural al planetei Jupiter, scrie MEDIAFAX.

Atmosfera de pe Titan este in mare parte alcatuita din azot si metan, presiunea atmosferica este de 1,5 ori mai mare decat cea de pe Terra, iar temperatura medie este de -179 °C.

Potrivit agentiei spatiale americane, submarinul va fi alimentat de un generator radiotermic din clasa Stirling care va propulsa vehiculul si va produce caldura, impiedicand inghetarea acestuia. "Submarinul va observa - si, poate, se va folosi in cele din urma - de curentii de flux, care respecta un anumit ciclu in fiecare zi de pe Titan, ce echivaleaza cu 16 zile terestre", au explicat inginerii de la NASA.

In general, savantii estimeaza ca submarinul va calatori cu o viteza de un metru pe secunda.

Daca Kraken Mare este la fel de adanca pe cat au estimat oamenii de stiinta, atunci aceasta mare de pe Titan ar putea determina ca azotul din rezervoarele de balast sa se condenseze in lichid si sa determine scufundarea definitiva a submarinului. Pentru a impiedica acest lucru, un piston va amesteca tot timpul carburantul din rezervoare, fara sa se mai bazeze doar pe presiunea atmosferica pentru asigurarea unei circulatii eficiente in tancurile de alimentare.

Citeste si:
Renovarea inteligentă! Alegerea iluminatului potrivit pentru un...
Renovarea inteligentă!...

Designul acestui submarin a fost creat in cadrul Programului NASA pentru Concepte Avansate si Inovatoare de catre Compass Team, o echipa de cercetatori de la NASA Glenn Research Center.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.