O editie a documentului istoric englez Magna Carta, datand din perioada anului 1300, care a instituit domnia statului de drept, a fost descoperita in arhivele unui consiliu local din Marea Britanie, fiind evaluata la circa 13,4 milioane de euro, informeaza theguardian.co.uk.

Gasirea acestei versiuni a documentului istoric care a stabilit principiul statului de drept, in fisierele departamentului de istorie al consiliului districtului Kent, a fost descrisa drept o descoperire istorica foarte importanta. Documentul era in arhivele pastrate la Maidstone, dar care apartin orasului Sandwich.

"Este o descoperire fantastica si apare in saptamana in care patru alte versiuni cunoscute ale documentului au fost expuse in Parlamentul britanic", a declarat profesorul Nicholas Vincent de la University of East Anglia, care a autentificat documentul istoric.

"Aceasta este o veste fantastica pentru Sandwich, care ajunge astfel pe lista scurta de orase si institutii care detin o editie din 1300 a Magna Carta", a spus profesorul britanic.

Potrivit lui Nicholas Vincent, faptul ca orasul Sandwich detine propriul exemplar din Magna Carta sustine teoria potrivit careia documentul a fost emis in mai multe exemplare de cat se credea anterioar, catre 50 de orase importante si porturi, iar recenta descoperire ofera speranta ca mai multe exemplare vor fi descoperite. In prezent, la nivel mondial, exista doar 24 de exemplare cunoscute ale documentului istoric.

Profesorul Vincent, care este un expert in istorie medievala, a declarat ca exemplarul Magna Carta de la Sandwich ar putea valora pana la 10 milioane de lire sterline (13,4 milioane de euro, n.r.). Aceasta ar fi valoarea maxima, documentul fiind afectat, de-a lungul timpului, de intemperii si conditii improprii de pastrare. Documentul a fost descoperit de arhivarul Mark Bateson, la sfarsitul lunii decembrie, cu putin timp inainte de aniversarea a 800 de ani de la emiterea documentului de catre regele John of England (Ioan Plantagenetul sau Ioan fara de tara, care a domnit in perioada 6 aprilie 1199 - 19 octombrie 1216, n.r.), scrie MEDIAFAX.

Magna Carta a fost descoperita cand Bateson a fost rugat sa caute o copie a documentului "Charter of the Forest" (Carta de Foresta). Bateson a descoperit cele doua documente, iar valoarea la care este evaluata Magna Carta provine din faptul ca documentul contine si o versiune a Carta de Foresta, in lume existand doar inca un astfel de exemplar dublu, pastrat la Oriel College in Oxford.

Citeste si:
Păpuşă Barbie pentru femeia care a colaborat la realizarea...
Păpuşă Barbie, creată în...

Orasul Sandwich nu doreste sa vanda documentul, ci intentioneaza sa il foloseasca in scopuri turistice. Cele patru prime editii cunoscute ale Magna Carta, datand din 1215, sunt una de la catedrala Salisbury, una de la catedrala Lincoln, iar alte doua pastrate la British Library. Cele patru documente au fost expuse public timp de o singura zi, la Parlamentul britanic, unde au putut fi vazute de 2.015 persoane alese prin tragere la sorti.

"Magna Carta a stabilit principiul statului de drept si al egalitatii in fata legii. De 800 de ani suntem influentati de continutul sau si ramane unul dintre cele mai importante documente politice la nivel mondial, tari precum Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelanda si Canada prezentand constitutii cu influente clare din Magna Carta"
, a declarat baronesa D'Souza, presedinte al Camerei Lorzilor din Parlamentul britanic, in legatura cu expozitia dedicata documentului istoric.

Citeste si:
Min. Muncii: Au fost aprobate 1,2 mil lei pentru arhivele a 24 de...
Violeta Alexandru: Au fost...

Documentul evaluat la 13,4 milioane de euro a fost emis de regele Edward I in anul 1300 si este versiunea finala a Magna Carta. O parte dintre clauzele mentionate in acest document sunt inca in vigoare. Acestea se refera la apararea bisericii, protejarea municipalitatii londoneze si dreptul la un proces cu jurati.

Prima Magna Carta a fost schitata de Arhiepiscopul de Canterbury si aprobata de regele John of England pe 15 iunie 1215, cu scopul de a incheia pacea cu un grup de baroni rebeli. Magna Carta a fost rescrisa si invocata de mai multe ori in anii ce au urmat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.