Un accesoriu pentru telefoanele inteligente poate sa depisteze sifilisul si HIV - virusul care declanseaza SIDA - in mai putin de 15 minute, cu aceeasi eficienta pe care o are un laborator medical performant.

Este nevoie de o picatura de sange, prelevata de micutul aparat, de care se ocupa apoi o aplicatie pentru telefonul mobil inteligent. Samuel Sia, profesor de inginerie biomedicala la Universitatea Columbia din Statele Unite, a condus un program-test pe un esantion de 96 de pacienti din Rwanda, iar rezultatele studiului sau au fost publicate miercuri in revista Science Translational Medicine.

Noul dispozitiv prezinta doua avantaje majore. El costa doar 34 de dolari, mult sub costul de 18.000 de dolari aferent echipamentului medical obisnuit din laboratoare. In plus, dispozitivul se autoalimenteaza prin conectarea la telefonul mobil si nu necesita bransarea la prizele electrice, acesta fiind un avantaj major in vederea coordonarii programelor de testare din zonele sarace si lipsite de electricitate. Potrivit profesorului Samuel Sia, utilizatorul nu are nevoie sa detina competente tehnice pentru a utiliza acest aparat. O prezentare de o jumatate de ora va fi suficienta pentru ca utilizatorii sa invete sa foloseasca aparatul si sa interpreteze rezultatele, scrie MEDIAFAX.

Telefoanele mobile inteligente sunt pe cale sa bulverseze sectorul diagnosticelor medicale, deoarece sunt pe punctul de a deveni veritabile laboratoare ambulante, stimulate de avantul luat de serviciile de stocare la distanta ("Cloud"), fiind capabile sa execute examinari oculare, sa detecteze maladia Parkinson, malaria si HIV si sa monitorizeze glicemia.

In tarile in curs de dezvoltare, informatica si internetul nu au "decolat" in anii 1990-2000, in special din cauza lipsei de echipamente si a infrastructurii. Numeroase tari au trecut direct la telefonul mobil si "migreaza" in prezent spre telefonul mobil inteligent (smartphone). Potrivit IDC, un prestigios institut american de cercetari de piata, vanzarile de telefoane inteligente din tarile in curs de dezvoltare s-au triplat in ultimul trimestru al anului 2014 in comparatie cu perioada echivalenta din anul precedent. Intrucat numeroase smartphone-uri sunt deja comercializate la preturi de sub 50 de euro, aceasta tendinta ar trebui sa continue si in anii urmatori. Potrivit cabinetului Informa, un african din trei va detine un smartphone in 2017.

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.