Mamele supraponderale si obeze sau care au avut un stil de viata considerat nesanatos inainte de sarcina prezinta un risc de aproape cinci ori mai mare de a avea copii care vor fi la randul lor suporaponderali sau obezi.

Chiar inainte ca o femeie sa ramana insarcinata, alegerile facute de viitoarele mame au un impact urias asupra obezitatii, dependentei de fumat si deficientei de vitamina D, afectiuni cauzate de o serie de factori de risc, precum dietele nesanatoase, afirma oamenii de stiinta. Din cauza unei cresteri excesive in greutate in timpul sarcinii si a lipsei alaptarii, dezvoltarea unui copil poate fi afectata in mod dramatic.

Cercetatorii de la Universitatea Southampton au descoperit ca femeile care adopta stiluri de viata riscante inainte de sarcina, in timpul ei si la scurt timp dupa nastere prezinta un risc de 4,65 ori mai mare de a avea copii care devin supraponderali - cu 47% mai multa grasime corporala - pana la varsta de sase ani, scrie MEDIAFAX.

Femeile care au adoptat patru dintre cele cinci tipuri de "stiluri de viata riscante" - obezitate inainte de sarcina, concentratii scazute de vitamina D, fumat in timpul sarcinii, crestere excesiva a greutatii in timpul sarcinii cumulata cu lipsa alaptarii timp de mai mult de o luna - au prezentat la randul lor riscul de a avea copii de sase ani cu 47% mai multa grasime corporala decat copiii acelor femei care nu prezentau niciunul dintre riscurile mentionate.

Profesorul Sian Robinson, coordonatorul studiului, considera ca actualele programe de sanatate, care asteapta pana cand copiii obezi intra la scoala, sunt prea tardive pentru a avea efect. Aceste descoperiri au fost facute intr-o perioada in care obezitatea din randul femeilor britanice a atins proportiile unei epidemii. Aproape jumatate dintre femeile insarcinate din aceasta tara sunt supraponderale sau obeze si 15% dintre ele au o greutate corporala considerata periculos de mare.

Publicat in The American Journal of Clinical Nutrition, studiul britanic a fost realizat pe baza datelor obtinute de la 991 de perechi de copii si mamele lor care au participat la Southampton Women's Survey - unul dintre cele mai de amploare studii realizate pe viitoarele mame, inainte ca acele femei sa ramana insarcinate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.