Cu cat un medicament este mai scump, cu atat el pare mai eficient, chiar daca este vorba de un placebo, potrivit unui studiu realizat pe pacienti care au fost diagnosticati cu maladia Parkinson, informeaza AFP.

Asteptarile bolnavilor joaca un rol important in ceea ce priveste eficienta tratamentelor lor, iar acest efect placebo a fost bine stabilit, mai ales in randul pacientilor care sufera de maladia Parkinson, afirma Alberto Espay, cercetator la Universitatea Cincinnati din statul american Ohio, autorul acestui studiu publicat miercuri in revista Neurology, editata de American Academy of Neurology. "Am vrut sa verificam daca perceptia asupra costului unui medicament poate sa provoace acelasi raspuns placebo", a explicat cercetatorul american.

Pentru a cerceta acest aspect, autorii studiului au comunicat unui numar de 12 pacienti care sufera de maladia Parkinson ca vor primi doua injectii cu acelasi medicament - a doua injectie urmand sa fie facuta imediat dupa ce efectele generate de prima dintre ele ar fi disparut. Cercetatorii le-au spus de asemenea ca formula chimica a medicamentului era identica in ambele injectii, dar ca acestea erau fabricate de doua laboratoare diferite, cu costuri diferite - 100 de dolari pentru prima injectie si 1.500 de dolari pentru cea de-a doua. Medicii le-au dat asigurari pacientilor, spunandu-le ca, in ciuda acelei diferente de pret, eficienta era aceeasi, scrie MEDIAFAX.

In realitate, participantii la studiu au primit doua injectii cu o solutie salina. Dupa aceste "tratamente", pacientii au fost testati pentru ca medicii sa le masoare capacitatile motrice si au efectuat tomografii cu rol de evaluare a activitatii cerebrale. In cazul pacientilor care au primit doza mai "scumpa", capacitatile lor motrice s-au ameliorat cu 28% in comparatie cu aceia care au primit medicamentul mai "ieftin". "Daca vor fi gasite strategii pentru a controla reactia placebo, am putea sa optimizam efectele tratamentelor, reducand dozele si astfel, poate, efectele secundare", a declarat profesorul Espay. El considera ca efectul placebo ar putea fi mai puternic la bolnavii de Parkinson, intrucat aceasta maladie reduce dopamina, un neurotransmitator din creier. Or, efectele placebo sunt cunoscute pentru faptul ca stimuleaza sinteza acestui hormon. Dopamina stimuleaza activitatea motrica, motivatia si anticiparea recompenselor.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.