Mai multe medicamente care sunt administrate in mod curent cresc riscul de dementa, inclusiv riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer, la persoanele in varsta care primesc aceste substante in doze mari sau pentru perioade indelungate, potrivit unui studiu publicat luni in Statele Unite.

Toate acele medicamente contin o substanta, denumita anticolinergic, care afecteaza comunicarea dintre neuroni si perturba memoria, invatarea si activitatea musculara, preciza autorii studiului, informeaza AFP. Aceasta cercetare stiintifica, realizata pe un esantion de aproape 3.500 de persoane in varsta de peste 65 de ani, a fost publicata in JAMA Internal Medicine.

Un numar mare de persoane in varsta iau acele medicamente, dintre care unele sunt vandute fara reteta, precum Benadryl, administrat contra alergiilor. Acesta a fost primul studiu care a evidentiat o legatura directa intre dozele ridicate de medicamente anticolinergice si cresterea riscului de aparitie a dementei.

Acelasi studiu a sugerat, de asemenea, pentru prima data ca acest risc poate sa persiste si sa nu fie reversibil, chiar si dupa ce pacientii au incetat de multi ani sa ia acele medicamente. Cercetatorii precizeaza ca 797 dintre participantii la studiu, reprezentand 23%, au dezvoltat dementa. "Adultii in varsta ar trebui sa stie ca un numar mare de medicamente, inclusiv unele care se vand fara reteta, au puternice efecte anticolinergice", a subliniat medicul Shelly Gray, de la Universitatea Washington din Seattle, principalul autor al acestui studiu, finantat de National Institutes of Health (NIH), scrie MEDIAFAX.

"Medicii ar trebui sa verifice cu regularitate medicamentele luate de pacientii lor, inclusiv cele vandute fara reteta, pentru a incerca sa le inlocuiasca, cel putin partial, cu tratamente care nu contin anticolinergici"
, a adaugat cercetatoarea americana.

Studiul a evidentiat ca persoanele monitorizate care luau, de exemplu, cel putin 10 miligrame/ zi de doxepin, un antidepresiv, 4 miligrame pe zi din somniferul difenhidramin sau 5 miligrame pe zi de oxybutynin, contra incontinentei urinare, timp de cel putin trei ani, prezinta un risc considerabil mai mare de a dezvolta dementa. Shelly Gray spune ca pe piata exista deja alternative fara anticolinergic pentru doxepin si difenhidramin, precum Prozac (antidepresiv) si Celexa (somnifer).

Atunci cand nu exista o alta alegere de tratament, cercetatoarea americana recomanda medicilor sa prescrie doza cea mai scazuta care este eficienta si sa isi monitorizeze pacientii cu regularitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.