Gratie noilor tehnici utilizate, sansele de supravietuire si starea de sanatate generala ale copiilor conceputi prin fecundare in vitro s-au imbunatatit in ultimii ani.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie studiind aproximativ 92.000 de copii nascuti gratie tehnicilor de reproducere asistata intre 1988 si 2007, in tarile scandinave (Danemarca, Finlanda, Suedia si Norvegia). Circa 14.500 dintre acesti copii aveau frati gemeni.

Savantii le-au comparat starea de sanatate din primul an de viata cu cea a copiilor conceputi si nascuti pe cale naturala.

"Am observat o diminuare remarcabila a riscului de nastere prematura sau grav prematura", a declarat Anna-Karina Aaris Henningsen, de la Universitatea din Copenhaga. Cercetatoarea a mai spus ca numarul de copii conceputi prin FIV care aveau o greutate mica la nastere - sub 2,5 kilograme - sau foarte mica - sub 1,5 kilograme- s-a diminuat, la fel ca si numarul de bebelusi nascuti morti sau care au decedat in primul an de viata.

Pentru copiii conceputi prin FIV provenind dintr-o singura sarcina, procentul nasterilor premature a trecut de la 13%, in perioada 1988-1992, la 8%, in 2007, comparativ cu 5% in cazul copiilor conceputi natural, pe intreaga perioada a studiului. Potrivit lui Henningsen, implantarea in uter a unui singur embrion o data si nu a mai multora, cum era de obicei cazul la sfarsitul anilor 1990, explica in mare parte ameliorarea observata.

Implantarea mai multor embrioni creste sansele unei nasteri, dar si pe cele de a aduce pe lume prematur gemeni sau tripleti. In perioada 1998-2002, procentul de gemeni in randul copiilor conceputi prin FIV a ramas stabil, situandu-se in jurul a 23%, inainte de a scadea in anii 2000 (11,6% in 2007).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.