Somnul de proasta calitate in perioada adolescentei poate fi un semnal de alarma privind consumul de alcool si de droguri si comportamentul sexual periculos la maturitate.

Cercetatorii americani au descoperit ca adolescentii cu obiceiuri proaste legate de somn sunt mult mai predispusi la a avea comportamente riscante in anii urmatori decat cei care dorm profund. Oamenii de stiinta spun ca parintii ar trebui sa fie mai atenti la programul de somn al adolescentilor.

Un alt studiu sugereaza ca un somn sanatos este esential pentru a lua decizii sanatoase. Cercetatorii au analizat date despre mai mult de 6.500 de adolescenti din Statele Unite pentru studiul publicat in revista Alcoholism: Clinical and Experimental Research. Oamenii de stiinta au analizat modelele de somn, consumul de droguri si alcool cu ajutorul unui sondaj la nivel national, efectuat in trei etape, in perioada 1994-2002.

Persoanele care dormeau prost cand au fost chestionate prima data erau cel mai predispuse la probleme cu alcoolul si drogurile in acea perioada. Dar cercetatorii au vrut sa afle daca somnul de proasta calitate si somul insuficient sunt legate independent de astfel de probleme mai tarziu in viata. Adolescentii care au raportat probleme in a adormi cel putin o data pe saptamana erau mai predispusi la a bea foarte mult, la a avea comportamente sexuale pe care le-ar regreta apoi sau la a lua droguri in anii urmatori.

Potrivit studiului, cu cat era mai grava problema de somn, cu atat legatura cu problemele amintite era mai mare. Cei care aveau probleme mari in a adormi in aproape fiecare zi erau cu 33% mai predispusi la a avea probleme cu alcoolul si drogurile decat adolescentii care reuseau sa adoarma foarte repede, scrie MEDIAFAX.

Totodata, conform oamenilor de stiinta, cu cat erau mai putine orele de somn raportate de adolescenti, in medie, cu atat era mai mare probabilitatea de a suferi ulterior o serie de probleme, inclusiv relatii tensionate din cauza consumului de alcool. Studiul a aratat ca fiecare ora de somn in plus parea sa ofere o oarecare protectie. De asemenea, fiecare ora in plus era legata de o scadere a probabilitatii de a consuma alcool in mari cantitati dintr-o data.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.