Inchiderea ochilor in timpul incercarilor de amintire a unui eveniment creste sansele de acuratete a memoriei, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Surrey.

Cercetatorii au testat abilitatea oamenilor de a-si aminti detalii din filme care prezentau scenele unor crime fictive si spera ca astfel de studii sa ajute martorii sa-si aminteasca cu mai multa acuratete detalii atunci cand sunt interogati de politie. Savantii mai spun ca stabilirea unei relatii cu persoana care pune intrebarile poate ajuta la imbunatatirea acuratetii relatarilor din memorie. Studiul, publicat in revista Legal and Criminological Psychology, a fost efectuat pe 178 de persoane, care au luat parte la doua experimente separate. Primul experiment a presupus ca voluntarii sa urmareasca un film in care un electrician intra pe o proprietate privata, executa niste lucrari si apoi fura un numar de obiecte, scrie MEDIAFAX.

Subiectii au fost apoi luati la intrebari, fiecare facand parte dintr-un grup anume. Unor participanti la experiment li s-au pus intrebari cand aveau ochii inchisi, iar altora cand aveau ochii deschisi. De asemenea, unuia dintre grupuri i s-a pus intrebari dupa stabilirea unei relatii prietenoase cu intervievatorul, iar alti voluntari au fost intrebati fara a se face vreo incercare de stabilire a unei relatii interpersonale. Persoanele care stabilisera o oarecare relatie cu intervievatorul si aveau ochii inchisi pe perioada interogatoriului au raspuns corect la trei sferturi din cele 17 intrebari. Cele care nu stabilisera o relatie interpresonala si aveau ochii deschisi au raspuns corect la doar 41% dintre intrebari.

Studiul a aratat ca inchiderea ochilor a avut cel mai mare impact legat de amintirea corecta a detaliilor, dar si ca sentimentul de confort din timpul intervievarii a ajutat.

In cadrul celui de-al doilea experiment, oamenii au fost intrebati ce-si amintesc ca au auzit in timpul unei scene care prezenta o crima. Din nou, inchiderea ochilor si existenta unui sentiment de confort au ajutat participantii sa isi aminteasca mai multe detalii decat ceilalti subiecti ai studiului.

"Datele noastre si altele anterioare indica faptul ca inchiderea ochilor este de ajutor, pentru ca astfel se elimina elemente care ar putea distrage atentia. De asemenea, ar putea ajuta oamenii sa vizualizeze detaliile evenimentului pe care vor sa si-l aminteasca, dar cel de-al doilea experiment sugereaza ca inchiderea ochilor poate ajuta si la o concentrare asupra informatiilor de tip audio. Mecanismele pe care le-am identificat ar trebui sa se aplice si altor contexte, de exemplu detaliile referitoare la o prelegere", a declarat doctorul Robert Nash, cercetatorul principal al acestui studiu.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.