Un astronaut american si un cosmonaut rus vor petrece un an la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), in cadrul unui studiu despre efectele psihologice si fiziologice pe care le au sejururile indelungate in spatiu asupra organismului uman.

Scott Kelly si Mihail Kornienko vor ajunge pe avanpostul orbital pe 27 martie, la bordul unei capsule spatiale rusesti Soyuz. Ei vor reveni pe Terra abia in martie 2016, informeaza AFP. Aceasta va fi cea mai indelungata perioada neintrerupta petrecuta pe ISS de la primul ei vizitator, in 2000. Cosmonautul rus Valeri Poliakov detine recordul pentru cel mai indelungat sejur pe orbita, cu peste 14 luni consecutive petrecute la bordul fostei statii spatiale Mir, intre 1994 si 1995.

Gratie acestei misiuni, Scott Kelly va deveni americanul care va petrece cea mai lunga perioada in spatiu fara intrerupere. Scott Kelly, in varsta de 50 de ani, si Mihail Kornienko, in varsta de 54 de ani, au deja o lunga experienta in domeniul zborurilor spatiale, fiecare petrecand deja sase luni pe ISS. Kelly s-a declarat ingrijorat de efectele generate de radiatii si microgravitatie, care, in timpul misiunilor spatiale indelungate, slabesc sistemul imunitar, reduc densitatea osoasa si atrofiaza muschii. De asemenea, starea de imponderabilitate afecteaza vederea.

"Sper ca nu va fi prea greu si ca vom putea sa traim si sa lucram in spatiu pentru perioade mai indelungate", a spus el. "Dar nu vom sti asta, pana cand nu vom incheia acest experiment", a adaugat astronautul american.

Fratele lui geaman, Mark, un astronaut pensionar care a efectuat la randul sau la mai multe misiuni pe ISS, va participa si el la acest experiment. El va face examinari medicale regulate, la sol, pentru ca echipele medicale sa poata sa compare parametrii clinici ai sai cu cei ai lui Scott atunci cand acesta din urma se va afla la bordul ISS. Teste genomice sunt de asemenea in derulare pentru a determina felul in care un zbor indelungat in spatiu poate sa afecteze organismul, a declarat joi Julie Robinson, coordonator stiintific al acestei misiuni.

Ea spune ca Agentia spatiala rusa a pus la dispozitia coordonatorilor experimentului toate datele culese pe parcursul misiunilor umane de lunga durata in spatiu, realizate la bordul statiei Mir, chiar daca multe progrese si descoperiri stiintifice au fost facute de atunci.

Citeste si:
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta
Spectacol astronomic rar: 5...

"Am descoperit, gratie ISS, ca exercitiile fizice intense in timpul sejururilor orbitale sunt eficiente pentru a proteja oasele astronautilor", a adaugat ea. La fel ca in timpul precedentelor sale vizite pe ISS, Mark Kelly isi va petrece o parte a timpului citind, privind emisiuni de televiziune si meciuri de baschet si de hochei. Dar, de aceasta data, el intentioneaza sa tina si un jurnal, in care sa vorbeasca despre experientele si impresiile sale, spunand totodata ca ii va fi dor de familia sa. Astronautul american este divortat si are doi copii.

Mihail Kornienko, casatorit si tata al unei fetite, spune ca "apa care curge si in care poti sa inoti, nu sub forma unor bule plutind in spatiu" reprezinta unul dintre lucrurile de care ii va fi cel mai dor pe ISS, scrie MEDIAFAX.

Potrivit cosmonautului rus Ghenadi Padalka, care va fi comandantul ISS pentru primele sase luni din misiunea lui Scott Kelly si Mihail Kornienko, cel mai dur obstacol nu va consta in proba fizica, ci in aceea psihologica.

Citeste si:
Doi astronauți de pe stația spațială chineză au efectuat prima...
Doi astronauți de pe stația...

"Sa te afli departe de Terra si sa traiesti intr-un spatiu inchis alaturi putini oameni cu care sa vorbesti va fi, dupa mine, cel greu lucru pentru ei", a spus cosmonautul rus.

Scott Kelly a spus ca se intelege foarte bine cu colegii sai rusi: "Nu as putea sa imi doresc profesionisti mai buni pentru aceasta misiuni, suntem cu totii prieteni buni". Luna trecuta, la Paris, Scott Kelly si Mihail Kornienko au sustinut deja o conferinta de presa comuna. Ei au explicat cu acea ocazie ca tensiunile americano-ruse provocate de criza din Ucraina nu au nicio influenta asupra relatiilor dintre ei. "Trebuie sa contam unii pe altii. Vietile noastre depind de asta. Mihail trebuie sa poata sa conteze pe mine, in caz de risc. Nu vorbim despre chestiunile politice dintre tarile noastre", a spus Scott Kelly. "Nu exista nicio granita in spatiu", a spus Mihail Kornienko. "ISS este un frumos exemplu al felului de a lucra impreuna, mai ales pentru politicienii de pe Terra", a adaugat cosmonautul rus.

Citeste si:
NASA oferă zeci de mii de dolari pentru cel mai bun design de...
NASA oferă zeci de mii de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.