Cei sase astronauti de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) se afla in siguranta si s-au refugiat in segmentul rusesc al statiei, dupa declansarea unei alarme la bordul segmentului american al avanpostului orbital, a anuntat miercuri NASA.

In schimb, NASA nu a putut sa confirme ipoteza potrivit careia o scurgere de amoniac ar fi fost cauza declansarii acelei alarme, asa cum anuntase cu putin timp mai devreme agentia spatiala rusa. "Controlorii misiunii de pe ISS nu stiu daca alarma a fost declansata de surgere efectiva de amoniac sau daca situatia a fost cauzata de un senzor defect sau de o problema informatica", a precizat NASA pe contul ei de Twitter.

"Echipajul este in siguranta. Nicio scurgere de amoniac nu a fost confirmata. Echipajul a actionat dupa o crestere a presiunii in circuitul de racire", a adaugat agentia spatiala americana. Agentia spatiala rusa anuntase putin mai devreme ca o scurgere a unei substante toxice, folosita de acel circuit de racire, cel mai probabil amoniac, a cauzat evacuarea astronautilor din segmentul american al ISS.

"O substanta toxica a fost emisa dintr-un circuit de racire in atmosfera statiei, in segmentul american al ISS, in jurul orei 11.44 ora Moscovei (08.44 GMT)", anuntase agentia Roscosmos intr-un comunicat. Amoniacul este un gaz incolor care produce arsuri la nivelul ochilor si plamanilor. Repararea acelei scurgeri ar putea, potrivit unui reprezentant al Roscosmos, sa necesite o iesire a astronautilor in spatiu, insa nu si o evacuare a echipajului de pe ISS, scrie MEDIAFAX.

"Situatia este complicata, dar se afla sub control. Astfel de scurgeri de amoniac au mai avut loc deja in trecut"
, a explicat acelasi purtator de cuvant rus. Coordonatorul industriei spatiale ruse Maksim Matiusin a afirmat ca omologii lui de la NASA s-au mobilizat pentru a remedia aceasta problema. Incidentul ar putea, printre altele, sa intarzie revenirea pe Terra a capsulei Dragon a companiei private SpaceX care a efectuat o misiune de aprovizionare a statiei la inceputul acestei saptamani.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

ISS reprezinta unul dintre rarele domenii de activitate in care cooperarea ruso-americana nu a avut de suferit de pe urma degradarii relatiilor dintre cele doua state, in urma crizei din Ucraina, care a determinat tarile din Occident sa adopte sanctiuni economice fara precedent impotriva Rusiei. Moscova a anuntat marti ca va decide in primavara daca va prelungi durata de exploatare a ISS dincolo de anul 2020, asa cum isi doresc americanii. NASA a decis deja ca va prelungi utilizarea ISS pana in 2024.

Dupa retragerea din circulatie a navetelor spatiale americane, NASA depinde in totalitate de Rusia pentru trimiterea astronautilor sai pe ISS, fiecare zbor cu ajutorul rachetelor Soyuz costand 70 de milioane de dolari. Agentia spatiala nord-americana a selectat in luna septembrie companiile SpaceX si Boeing pentru a construi primele doua vehicule spatiale private pentru transportul de echipaje umane pe ISS si, poate, si spre alte destinatii orbitale. ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.