Un test de sange ar putea ajuta oamenii sa aleaga o metoda de a renunta la fumat care sa le ofere cele mai multe sanse de reusita.

Studii anterioare au aratat ca pana la 60% dintre fumatorii care doresc sa renunte la acest obicei ajung sa fumeze din nou in prima saptamana dupa ce se decid sa nu mai fumeze. Cercetatorii spun ca masurarea timpului in care organismul fiecarei persoane descompune nicotina ar putea creste sansele de succes in ceea ce priveste renuntarea la fumat, dar alti experti considera ca trebuie luat in calcul si raportul dintre costul si eficienta acestor noi teste sangvine.

Nicotina este substanta din tigari care da cea mai mare dependenta, iar fumatorii au nevoie de mai multa de fiecare data cand nivelul de nicotina din organism scade, ceea ce ii face sa fumeze mai mult. Dar organismul fiecarei persoane descompune nicotina la rate diferite.

Unii cercetatori sustin ca oamenii al caror organism proceseaza nicotina mai repede simt nevoie de a fuma mai multe tigari si ajung sa le fie mai greu sa renunte la fumat. In acest studiu, cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite ale Americii au inscris 1.240 de persoane in diferite programe de renuntare la fumat. Oamenii de stiinta au analizat sangele fiecarui voluntar pentru a vedea daca nicotina este descompusa intr-un ritm normal sau mai incet, scrie MEDIAFAX.

Subiectii studiului au primit fie un plasture cu nicotina, fie un medicament denumit vareniclina, fie un placebo.

Vareniclina este un medicament care nu contine nicotina, disponibil pe baza de reteta. Doctorii trebuie sa evalueze potentialele sale efecte secundare, incluzand riscul de depresie si suicid, tinand cont de daunele provocate de continuarea fumatului.
Totodata, pe parcursul cercetarii, toti voluntarii au avut acces la consiliere comportamentala. Cercetatorii au descoperit ca oamenii al caror organism descompune nicotina la o rata normala au o sansa mai mare de a se lasa de fumat folosind medicamentul vareniclina decat cei care folosesc plasturi cu inlocuitori de nicotina.

Totusi, voluntarii al caror organism descompune nicotina mai incet au avut rate de succes similare, indiferent de metoda de renuntare la fumat folosita, dar au raportat mai multe efecte secundare in cazul utilizarii medicamentului vareniclina.

Citeste si:
6 lucruri pe care NU trebuie să le faci imediat după ce ai luat masa
6 lucruri pe care NU trebuie...

"Daca aceste teste ar fi utilizate, oamenii ar putea avea o sansa mai mare sa renunte la fumat", a declarat profesoara Caryn Lerman, implicata in realizarea studiului. "Pentru unii oameni, care metabolizeaza in mod normal nicotina, sansa de succes ar putea fi scazuta daca folosesc plasturi, dar s-ar putea dubla daca ar folosi pastilele de vareniclina, in timp ce pentru o treime din populatie, care descompune nicotina mai incet, plasturii, care sunt mai ieftini, ar putea fi o solutie mai buna", a spus Caryn Lerman.

Teste sangvine pentru a verifica viteza de descompunere a nicotinei sunt folosite in prezent in laboratoarele de cercetare, dar savantii spun ca ar putea fi dezvoltate cu usurinta pentru utilizare pe scara larga.

"Rezultatele sunt un important progres stiintific. Daca vor putea fi obtinute din nou, in studii similare, ar putea duce la o schimbare a practicilor medicale. Dar sunt inca raspunsuri pe care nu le avem. Raportul eficienta-pret al acestor teste trebuie luat in calcul", a spus profesorul Neil Davies, de la Universitatea din Bristol, care nu a fost implicat in aceasta cercetare. "Stim ca rata de de succes pentru un an in cazul in care oamenii incearca sa renunte la fumat fara ajutor este de circa 4%. Modalitatea de a reusi este sa continue sa incerce. Este ca si cum ai da cu zarul, daca continui, la un moment dat vei reusi, dar daca te opresti, vei esua", a spus profesorul Robert West, de la University College din Londra.

Citeste si:
ÎNCEPE CAMPANIA BLOOD NETWORK Salvează o viață, donează sânge și...
ÎNCEPE CAMPANIA BLOOD NETWORK...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.