Altruismul este declansat si stimulat de o serie de factori de mediu si nu este o calitate pe care oamenii o dobandesc prin nastere, potrivit unui studiu realizat de doi profesori de psihologie de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, informeaza dailymail.co.uk.

Originea altruismului, privit ca o calitate dobandita prin nastere sau prin educatie, reprezinta unul dintre cele mai dezbatute concepte in psihologie. Doi profesori de psihologie au realizat o serie de experimente pentru a demonstra ca altruismul este declansat de o serie de factori de mediu, nefiind o calitate pe care oameni o detin inca de la nastere.

In 2006, autorii unui studiu realizat pe copii in varsta de 18 luni au descoperit ca acestia doreau sa ii ajute pe voluntarii din experiment, fara ca acest lucru sa le fie cerut expres. Exprimarea comportamentului altruist la copii cu o varsta atat de frageda s-a inscris in teoria impartasita de multi oameni de stiinta potrivit carora ar fi vorba de o forma de altruism innascut. Studiul respectiv a stat apoi la baza unui numar de alte 12 cercetari stiintifice.

Cu toate acestea, Rodolfo Cortes Barragan si Carol Dweck, profesori de psihologie, au considerat ca exista mai multe aspecte pe care studiul din 2006 nu le-a luat in considerare. Ei spun ca autorii experimentului din 2006 s-au jucat timp de cateva minute cu acei copii, pentru ca acestia sa se simta confortabil in prezenta voluntarilor implicati in studiu.

Insa acea interactiune, oricat de scurta ar fi fost ea, i-ar fi determinat pe copii sa adopte comportamente altruiste si ar fi influentat astfel rezultatul experimentului, spun autorii noului studiu."Copiii se afla intotdeauna in cautarea unor indicii sociale, iar acesta a fost unul proeminent", a declarat profesorul Barragan, coordonatorul studiului.

Cei doi profesori americani au conceput un nou experiment, pentru a izola efectul pe care l-ar avea o perioada de "socializare" inainte de debutul testului.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 34 de copii cu varste cuprinse intre un an si doi ani, care au fost impartiti in doua grupuri. In primul grup, voluntarii adulti trebuiau sa se joace cu mingea cu fiecare copil si sa discute cu acesta. Dupa cateva minute, adultii trebuiau sa loveasca "accidental" un obiect aflat pe o masa si sa observe daca acel copil dorea sa il ajute sa ridice obiectul in cauza - la fel ca in experimentul din 2006, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
NetBet, noul partener premium al CSO Voluntari!
NetBet, noul partener premium...

Diferenta fata de studiul din 2006 a fost operata in al doilea grup. In acesta, adultul si copilul trebuiau sa se joace fiecare cu mingea lui - experiment cunoscut sub denumirea "joc in paralel" - in timp ce adultul vorbea cu copilul. La fel ca in primul grup, dupa cateva minute, voluntarul adult trebuia sa loveasca si sa dea jos un obiect aflat pe o masa.

Copiii implicati in jocul reciproc au fost de trei ori mai numerosi in ceea ce priveste intentia de a-i ajuta pe adulti sa ridice de pe jos obiectele daramate de pe masa, in comparatie cu copiii care erau angajati in jocul in paralel. Atunci cand cercetatorii au repetat experimentul, in conditii usor modificate, cu alti copii, cei din grupul de joc reciproc au fost de doua ori mai numerosi in ceea ce priveste intentia de a-i ajuta pe adulti.

Potrivit acestor rezultate, comportamentul altruist ar putea fi determinat mai degraba de relatiile interumane, chiar daca acestea sunt de scurta durata, decat de instincte. Unul dintre argumentele sustinute de cercetatori in favoarea teoriei despre altruismul innascut avea la baza beneficiile aduse de adaptarea evolutiva - grija instinctiva fata de cei din jur ar avea ca rezultat o ingrijire reciproca, imbunatatind propriile sanse de supravietuire.

Citeste si:
Covid-19 a crescut numărul tinerilor şi al cadrelor medicale cu...
Covid-19 a crescut numărul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.