Arheologii cehi au descoperit in Egipt mormantul unei regine pana acum necunoscuta, "Khant Kaous III", sotia unui faraon din cea de-a V-a dinastie, care a domnit in urma cu 4.500 de ani, a anuntat, duminica, Ministerul Antichitatilor din aceasta tara, citat de AFP.

"Pentru prima data, am descoperit numele acestei regine, care era pana acum necunoscuta inainte de a gasi mormantul ei", a afirmat ministrul egiptean Mamdouh al-Damaty intr-un comunicat. Mormantul a fost descoperit la sud-vest de Cairo, in situl arheologic Abou Sir, care contine mai multe piramide ale unor faraoni din a V-a dinastie, ce a domnit in Egiptul de Sus cu 2.500 de ani inainte de era noastra.

Aceasta descoperire "ne va permite sa ne lamurim in legatura cu anumite aspecte necunoscute din a V-a dinastie, care, alaturi de a IV-a dinastie, au fost martorii constructiei primelor piramide", a precizat acelasi ministru egiptean. Mormantul dateaza de la mijlocul celei de-a V-a dinastii egiptene (2494 i.e.n. - 2345 i.e.n.), scrie MEDIAFAX.

Mormantul a fost descoperit in situl complexului funerar al lui Neferefre, faraon din a V-a dinastie, a precizat coordonatorul misiunii arheologice cehe, Miroslav Barta, precizand ca "acest aspect duce la concluzia ca regina era sotia lui Neferefre.

Arheologii au descoperit in acel sit unelte din viata cotidiana, 24 din calcar si alte patru din arama, ca si inscriptii murale realizate de muncitorii care au realizat monumentul funerar, inclusiv numele si titlurile detinute de regina defuncta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.