Cercetatorii americani le-au cerut unor persoane obeze sa manance mai mult timp de cateva luni si au descoperit ca aproximativ un sfert dintre acestea prezentau o stare de sanatate buna, in ciuda cresterii in greutate, potrivit unui studiu citat de AFP.

Studiul a fost publicat in editia din 2 ianuarie a revistei Journal of Clinical Investigation si a fost realizat de cercetatori de la Washington University School of Medicine din St. Louis, in statul american Missouri. Cele 20 de persoane care au participat la studiu au fost incurajate sa includa o mie de calorii suplimentare pe zi in dieta lor si sa ia masa mai ales in restaurante de tip fast-food, cu scopul de a creste in greutate cu 6%.

"Nu este un lucru usor de realizat. Este la fel de greu sa te ingrasi ca si sa slabesti", a declarat Elisa Fabbrini, profesoara de medicina si autoarea principala a cercetarii.

Persoanele care nu sufereau de afectiuni legate in mod normal de obezitate, cum ar fi o rezistenta la insulina, un nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune sau un exces de grasimi in ficat, nu au prezentat aceste complicatii dupa ce s-au ingrasat cu sapte kilograme, potrivit studiului, scrie MEDIAFAX.

Rezultatele studiului coroboreaza ceea ce savantii au observat deja in randul populatiei normale: circa un sfert dintre persoanele obeze nu sufera de complicatii susceptibile sa provoace o criza cardiaca, un atac cerebral sau sa duca la instalarea diabetului. Pe de alta parte, starea de sanatate a celor care aveau deja probleme metabolice inainte de a lua in greutate s-a agravat dupa urmarea acestui regim caloric.

Toate persoanele care au participat la studiu au fost apoi ajutate de specialisti dieteticieni pentru a pierde kilogramele acumulate si au fost subiectul unui documentar realizate de HBO, intitulat "Weight of the Nation" ("Greutatea natiunii", n.r.).
Autorii cercetarii au spus ca au reusit sa inteleaga mai bine cum sa distinga persoanele obeze cele mai susceptibile sa dezvolte complicatii. "O alta diferenta se refera la caracteristicile genetice ale tesutului adipos", au mai spus autorii studiului, care a aratat ca persoanele supraponderale cu un metabolism normal prezentau deja gene care controleaza depunerile de grasime.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Activitatea acestor gene este prezenta chiar si cand persoanele cu metabolism normal iau in greutate, lucru care nu se intampla la oamenii cu un metabolism anormal", precizeaza studiul. Totusi, potrivit expertilor, este nevoie, in continuare, de alte studii care sa arate de ce anumite persoane obeze sunt mai predispuse la a suferi de complicatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.