Cercetatorii au descoperit o specie de broaste, Limnonectes larvaepartus, care naste mormoloci vii, o caracterisctica unica printre cele 6.455 de specii de broaste cunoscute in lume, transmite Reuters.

Noua specie de broaste a fost descoperita pe insula Sulawesi din Indonezia, iar cei doi colti pe care masculii de Limnonectes larvaepartus ii au pe mandibula nu sunt cea mai exotica trasatura a acestor batracieni. Modul in care se reproduc aceste broaste este unic.

Micuta broasca, descoperita in padurea tropicala indoneziana, este singura din lumea care naste direct mormoloci, spre deosebire de cea mai mare parte a broastelor care depun oua in apa, potrivit anuntului facut miercuri de cercetatori. "In cazul celor mai multe specii de broaste, reproducerea nu poate fi mai diferita de cea umana. Dar in acest caz, ceea ce este cel mai interesant, in mod ironic, este ca modul de reproducere este asemanator cu al nostru", a declarat specialistul in herpetologie Jimmy McGuire din cadrul Univesitatii California Berkeley, a carui cercetare a fost publicata in revista stiintifica online PLOS ONE, scrie MEDIAFAX.

Aceasta broasca, de obicei gri sau maronie, are circa 40 de milimetri lungime si cantareste aproximativ cinci grame. Animalul apartine grupului asiatic de broaste cu colti. Masculii acestei specii au doua excrescente asemanatoare unor colti pe mandibula, pe care ii folosesc cand se lupta. Animalul traieste intr-un ecosistem tropical, in mici baltoace si paraie, iar principalii sai pradatori sunt alte specii de broaste mai mari, serpii si pasarile care se hranesc cu amfibieni.

Modul de reproducere face ca specia Limnonectes larvaepartus sa fie cu totul speciala. "Marea majoritate a broastelor se reproduce folosind fertilizarea externa. In timpul imperecherii, masculul apuca femela de talie si elibereaza sperma peste ouale pe care femela le depune", a spus McGuire. Ouale stau apoi in apa, iar embrionii cresc, trecand prin mai multe stadii, inclusiv cel de mormoloc, cand animalul nu are picioare si se deplaseaza prin apa cu ajutorul unei cozi care dispare la maturitate.

Citeste si:
Vacanța din Indonezia, un coșmar pentru Mira. Artista nu le dorește...
Vacanța din Indonezia, un...

Circa zece specii de broaste se reproduc folosind fertilizarea interna, potrivit cercetatorului. Toate acestea, mai putin specia nou descoperita, fie depoziteaza ouale fertilizate, fie dau nastere unor pui, practic niste versiuni in miniatura ale animalului adult, care au trecut prin stadiul de mormoloc pe cand erau inca in interiorul oului adapostit in corpul mamei.

In cazul Limnonectes larvaepartus, nume ce inseamna "innotator in mlastina care naste larve", femela da nastere unor mormoloci. "Este neclar de ce acest mod de reproducere nu este intalnit mai des in randul speciilor de broaste", a spus McGuire.

"Subiectul meu favorit cand vine vorba despre evolutia si diversificarea broastelor este varietatea uimitoare care apare in ce priveste modul de reproducere. Broastele au tot felul de caracteristici interesante", a mai spus cercetatorul.

Citeste si:
Oana Roman, cuvinte dure la adresa lui ÎPS Teodosie! Ce a enervat-o...
Oana Roman, cuvinte dure la...

Potrivit biologului american, exista specii de broaste care inghit ouale fertilizate si le tin in stomac pana la eclozare, o alta specie ai carei masculi pastreaza ouale in sacul vocal si multe alte specii care isi cara ouale si mormolocii in saculeti pozitionati pe spate sau pe partile laterale ale corpului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.