Telescopul spatial Kepler, operat de NASA, a descoperit o noua exoplaneta din clasa corpurilor ceresti denumite super-Terra, aflata la o distanta de 180 de ani-lumina, au anuntat joi astronomii americani, informeaza site-ul publicatiei The New York Times.

La mai bine de un an si jumatate dupa ce o defectiune tehnica a amenintat sa duca spre esec epocala misiune de cautare a unor noi planete dincolo de granitele Sistemului Solar, telescopul spatial Kepler a reusit sa faca o noua descoperire majora.

Noua planeta are un diametru de 32.180 de kilometri, depasind de aproximativ doua ori si jumatate diametrul Terrei, si are o masa de 12 ori mai mare decat planeta noastra. Din aceste motive, noua planeta a fost inclusa intr-o categorie speciala de planete, supranumite super-Terra, care nu exista in Sistemul Solar. Ea nu poate sa suporte formele de viata cunoscute pe Terra, intrucat se afla mult prea aproape de steaua ei.

Planeta nou descoperita orbiteaza in jurul unei stele - putin mai mica decat Soarele, aflata la 180 de ani-lumina in constelatia Pestilor -, la o distanta de doar 13,5 milioane de kilometri, reprezentand mai putin de o zecime din distanta dintre Terra si Soare.

Telescopul Kepler a fost conceput pentru a se concentra asupra unui anumit grup de stele vreme de patru ani si pentru a analiza scaderile de intensitate ale semnalelor luminoase emise de acele stele in momentul trecerii prin fata lor a unor planete. La inceputul anului 2013 una dintre rotile volante (roti de reactie, dispozitive de stabilizare si orientare ale vehiculelor spatiale, utilizate pentru pozitionarea acestora, n.r.) ale telescopului s-a defectat. Inginerii de la NASA au gasit o modalitate pentru a compensa acea defectiune, folosind presiunea exercitata de lumina solara asupra panourilor solare ale telescopului Kepler, si au reusit sa stabilizeze astfel vehiculul spatial pentru anumite perioade de timp.

In timpul unui test de noua zile, in februarie, cercetatorii americani, coordonati de Andrew Vanderburg, cercetator la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, au detectat o exoplaneta, in momentul in care aceasta trecea prin fata stelei HIP 116454. In urma unor observatii realizate cu ajutorul telescoapelor terestre si a satelitului canadian MOST, prezenta acelei planete a fost confirmata, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Oamenii de stiinta considera ca noua super-Terra este cel mai probabil o planeta majoritar acvatica sau un fel de "mini-Neptun", care are un nucleu teluric mic, invaluit de o atmosfera gazoasa uriasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.