Potrivit studiilor oamenii ai caror parinti au suferit o inlocuire totala a articulatiei unui genunchi din cauza osteoartritei prezinta un risc de peste doua ori mai mare de a suferi de dureri de genunchi la varsta mijlocie, comparativ cu aceia care nu au avut in familie probleme de acest tip.

"A reiesit foarte clar ca genele sunt un factor de risc important in cazul osteoartritei, dar, pana acum, am avut foarte putin succes in descoperirea acestora", a declarat Graeme Jones, profesor la Universitatea Tasmania din Hobart, Australia, principalul autor al studiului, citat de Reuters.

"Astfel, o metoda mai buna ar fi sa cercetam mecanismele genetice care duc la aparitia artritei, iar cea mai buna cale de a face acest lucru a fost sa studiem copiii ajunsi la varsta adulta ai persoanelor care au suferit inlocuiri ale articulatiilor la nivelul genunchilor, in urma diagnosticarii cu osteoartrita", a declarat profesorul Jones.

Potrivit studiului publicat in Annals of the Rheumatic Diseases, pana la varsta de 45 de ani, intre un sfert si o treime dintre adulti au suferit din cauza durerilor la nivelul genunchilor, care au durat cel putin o saptamana.

Cauzele durerilor de genunchi nu sunt intotdeauna clare, dar studii anterioare au sugerat existenta unei legaturi genetice.
Noul studiu este primul care a analizat daca oamenii care au avut in familie cazuri de osteoartrita la nivelul genunchiului prezinta un risc mai mare de inrautatire a durerilor de acest tip, potrivit cercetatorilor australieni, scrie MEIDAFAX.

La studiu au participat 186 de adulti, care au avut cel putin un parinte care a suferit o operatie de inlocuire a articulatiei genunchiului, si alte 186 de voluntari ai caror parinti nu au fost diagnosticati cu artrita si nu au fost supusi unor interventii chirurgicale de inlocuire a genunchiului.

La inceputul studiului, participantii au completat cateva chestionare referitoare la durererile de genunchi de care au suferit in ultimul an si li s-au facut analize specifice - radiografii si investigatii RMN pentru genunchiul piciorului drept. Procedurile au fost repetate doi ani mai tarziu si apoi, iarasi, la zece ani de la debutul studiului. Adultii ai caror parinti au suferit operatii la genunchi tindeau sa aiba o greutate mai mare, iar in acest grup erau mai multi fumatori comparativ cu grupul de control, dar nu existau diferente intre cele doua grupuri de participanti in ceea ce priveste deteriorarile vizibile la nivelul articulatiilor genunchiului la inceputul studiului.

Citeste si:
Mellina a fost operată de urgență. Ce i s-a întâmplat artistei: „Am...
Mellina a fost operată de...

Dupa doi ani, ambele grupuri aveau un numar similar de participanti, putin mai mult de jumatate, care sufereau de dureri de genunchi. Dar, dupa zece ani, 74% dintre participantii ai caror parinti suferisera operatii de inlocuire a articulatiei prezentau dureri ale genunchiului, comparativ cu doar 54% dintre participantii care nu au avut in familie cazuri de interventii chirugicale asupra articulatiei genunchiului.

Pe parcursul celor opt ani, cercetatorii au inregistrat si o crestere a nivelului durerii la ambele grupuri, dar participantii ai caror parinti avusesera probleme cu genunchii tindeau sa sufere o crestere mai importanta a nivelului de durere.
Chiar si cand s-a tinut cont de probleme structurale ale articulatiei genuchiului, savantii au descoperit ca participantii cu un istoric medical in familie legat de probleme cu genunchii prezentau un risc de 2,2 ori mai mare de a raporta o inrautatire a durerilor resimtite, comparativ cu grupul de control.

Citeste si:
Jorge s-a operat la genunchi după ce s-a accidentat la Survivor....
Jorge s-a operat la genunchi...

"Banuiesc ca sunt multe mecanisme prin care genele duc la aparitia artritei, in cazul unora putem interveni, in cazul altora, nu. Copiii persoanelor cu probleme ale articulatiei genunchiului resimt mai des durere, care este si mai intensa, au o greutate corporala mai mare, sunt mai susceptibili la efectele fumatului, au muschi mai slabi, mai multe fisuri ale cartilagiilor si sufera o pierdere mai importanta a acestui tesut cartilaginos de-a lungul timpului", a declarat Jones.

In urma analizarii datelor obtinute, cercetatorii au stabilit ca mostenirea genetica este cea mai probabila explicatie privind aceste rezultate, de exemplu o mai mare sensibilitate la durere, potrivit lui Graeme Jones. Totusi, alti factori, precum aspectele care tin de mediul de viata, care au fost comune atat parintilor, cat si copiilor ajunsi la varsta adulta, nu au putut fi scosi din ecuatie, a mai explicat cercetatorul.

Citeste si:
De ce este necesar să știi engleza dacă vrei să studiezi în...
De ce este necesar să știi...

Pentru a preveni durerile de genunchi, profesorul Jones spune ca oamenii ar trebui sa-si mentina greutatea ideala, sa-si reduca riscul de ranire a genunchilor, sa faca mai multe exercitii fizice in tinerete si sa se abtina de la fumat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.