O noua categorie de anticorpi naturali care ar putea sa neutralizeze toate formele virusului febrei Dengue si sa contribuie la dezvoltarea unor tratamente si a unui model de vaccin universal, a fost descoperita recent, au anuntat luni oamenii de stiinta de la Imperial College London, citati de AFP.

Febra Dengue, denumita si "gripa tropicala", este o maladie infectioasa transmisa de tantari, aflata la originea unui numar de 50 de milioane - 100 de milioane de infectii (cu o gravitate variabila) in fiecare an, potrivit estimarilor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Ea se extinde geografic, amenintand de acum inainte sudul Statelor Unite si Australia, in timp posibila ei propagare in sudul Europei constituie un subiect care ii preocupa pe cercetatori.

Doar in anul 2014, aproape 850.000 de cazuri de febra Dengue au fost inregistrate pe intreg continentul americani si peste 470 de persoane au murit din cauza ei, afirma Organizatia Panamericana a Sanatatii (OPS), afiliata OMS.

Potrivit revistei specializate Nature Immunology, cercetatorul Gavin Screaton de la Imperial College London si colegii sai au identificat anticorpii care sunt capabili sa neutralizeze cele patru forme ale virusului Dengue, inclusiv cel prezent la tantarii cu rol de vector.

Cercetatorii britanici au analizat un larg esantion de anticorpi monoclonali dirijati contra febrei Dengue si provenind de la pacienti infectati. Noua clasa de anticorpi, care s-au dovedit deosebit de eficienti pentru a neutraliza virusul, se ataseaza de structura prezenta pe suprafata externa a fiecaruia dintre cele patru tipuri ale virusului.

Aceasta descoperire ar putea deschide drumul catre obtinerea unui vaccin universal contra febrei Dengue, noteaza editorii publicatiei citate.

Doua companii dezvolta in prezent un vaccin contra febrei Dengue, Takeda si Sanofi-Pasteur, iar vaccinul celei din urma, dirijat contra celor patru tulpini virale, se afla intr-o stare mai avansata, scrie MEDIAFAX.

Peste 2,5 miliarde de persoane, adica peste 40% din populatia mondiala, sunt de acum inainte expuse in fata riscului de infectare cu virusul febrei Dengue, potrivit OMS.

Citeste si:
Țara în care vor fi eliberați 750 de milioane de țânțari modificați...
Țara în care vor fi eliberați...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.