Muzica, de cele mai multe ori clasica, dar si piese ca "Stayin' Alive" a trupei Bee Gees si "Smooth Operator" a lui Sade, ajuta echipele medicale sa colaboreze mai bine in salile de operatii, reducand stresul si imbunatatind comunicarea, potrivit unui studiu citat de bbc.com.

O echipa de cercetatori de la Cardiff University Hospital din Tara Galilor a analizat ce cantece sunt cele mai potrivite pentru a fi ascultate in salile de operatii si a intocmit o lista "amuzanta" cu piese pop si rock ce pot fi utilizate in timpul interventiilor chirurgicale, dar si una cu melodii care, in mod clar, nu sunt o idee buna.

Astfel, pe lista cantecele indicate se afla piesele "Stayin' Alive", a trupei Bee Gees, "Smooth Operator", a lui Sade, "Wake me up before you go-go", a trupei Wham, "Comfortably Numb", cantata de Pink Floyd, si "Fix You" a trupei Coldplay.

Pe de alta parte, cantecele "Another one bites the dust", al trupei Queen, "Everybody hurts", interpretat de REM, "Knives Out" de la Radiohead, "Scar Tissue", al trupei Red Hot Chilli Peppers, si "Knockin' on heaven's door" al lui Bob Dylan sunt considerate total nepotrivite pentru a fi ascultate in timpul unei operatii.

Desi lista intocmita de cercetatori se vrea a fi doar o modalitate de distractie, publicata cu ocazia sarbatorilor de iarna, beneficiile muzicii, atat in cazul pacientilor, cat si al chirurgilor, reies dintr-un studiu serios.

Potrivit cercetatorilor, circa 80% dintre medicii si asistentele care participa la interventii chirurgicale au declarat ca muzica ii ajuta atunci cand opereaza. De asemenea, participantii la studiu au spus ca muzica este ascultata in 62% - 72% din timpul petrecut in sala de operatii, melodiile fiind alese, cel mai adesea, de chirurgul principal.

Studiul, publicat in editia de Craciun a British Medical Journal, mai arata ca echipele medicale considera ca muzica imbunatateste comunicarea intre membrii sai, reduce anxietatea si imbunatateste eficienta.

De asemenea, doctorii au spus ca performantele medicale sunt imbunatatite de muzica, prin cresterea capacitatii de concentrare asupra sarcinii ce trebuie executate, mai ales in randul chirurgilor care asculta muzica in mod regulat, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cum se înțelege Loredana Groza cu fiica ei. Elena este fix opusul...
Cum se înțelege Loredana...

Potrivit autorilor acestui raport, criticii sustin ca ascultatul muzicii "acapareaza o parte din capacitatea cognitiva, reduce vigilenta, impiedica procesul de comunicare si se dovedeste a abate atentia in momentul in care apar probleme ce tin de anestezie". In acelasi timp, acestia spun ca "asculta muzica in sala de operatii atunci cand situatia o permite".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.