Oficialii NASA sunt de parere ca ziua primului zbor de testare a capsulei Orion, primul vehicul spatial american dupa cele din programul Apollo conceput pentru a transporta astronauti dincolo de orbita terestra, inclusiv pe Marte, este unul dintre momentele unice din istoria agentiei spatiale.

NASA a lansat cu succes vineri, dupa o amanare de 24 de ore, cauzata de o anomalie tehnica, o noua capsula fara echipaj uman la bord, Orion, primul vehicul spatial american dupa cele din programul Apollo conceput pentru a transporta astronauti dincolo de orbita terestra si, in viitor, pe Marte, informeaza Reuters.

"Este dificil de gasit o zi mai buna ca cea de astazi", a declarat managerul de program al capsulei Orion din cadrul NASA, Mark Geyer, dupa ce vehiculul a amerizat in Oceanul Pacific, dupa o misiune de peste patru ore.

Puternica racheta Delta IV Heavy cu doua module, construita de compania United Launch Alliance (ULA), transportand capsula Orion, ce are o greutate de 8,6 tone, a decolat de la baza Cape Caneveral din statul american Florida, asa cum era prevazut, vineri, la ora 12.05 GMT, in interiorul unei ferestre de lansare ce avea o durata de doua ore si 39 de minute, scrie MEDIAFAX.

Dupa o ascensiune de 17 minute, capsula Orion s-a separat de cel de-al doilea etaj al lansatorului ei, pentru a se plasa pe o orbita eliptica. Orion a efectuat doua rotatii in jurul Terrei, iar a doua rotatie a fost realizata la altitudinea de 5.800 de kilometri, de 14 ori mai mare decat distanta dintre Statia Spatiala Internationala (aflata la altitudinea de 420 kilometri) si sol, in cadrul unui periplu spatial de aproape patru ore si jumatate, care s-a incheiat cu o amerizare lenta in Oceanul Pacific, la peste 1.000 de kilometri de coastele mexicane ale Peninsulei California.

Capsula Orion a putut sa efectueze o reintrare in atmosfera cu o viteza de peste 32.000 de kilometri pe ora, inainte de a cobori in apele Oceanului Pacific, franata de 11 parasute, dintre care trei principale uriase.

Acest zbor a fost conceput pentru a testa in principal scutul termic al capsulei, care trebuie sa reziste la temperaturi de 2.200 de grade - de doua ori mai fierbinte decat lava incandescenta a vulcanilor -, ca si parasutele si computerele de la bordul noului vehicul spatial. Orion este inzestrata, de asemenea, cu 1.200 de senzori care masoara vibratiile, intensitatea zgomotului si temperatura.

Citeste si:
Mihai Craiu: ”Testul paharului poate face diferența dintre viață și...
Medicul Mihai Craiu...

NASA a cheltuit circa 375 de milioane de dolari pentru acest zbor de testare, fara a include costul de realizare a capsulei. Cheltuielile totale generate de capsula Orion, inclusiv cele 8 miliarde de dolari alocate in programul Constellation, in prezent anulat, se vor ridica la aproximativ 15 miliarde de dolari. NASA intentioneaza sa foloseasca vehiculele Orion si lansatoarele sale din gama Space Launch System, in prezent in etapa de dezvoltare, in cadrul unor misiuni spatiale viitoare, ce vizeaza plasarea de astronauti pe un asteroid, pe Luna si, in cele din urma, pe planeta Marte.

Un al doilea zbor de testare, tot fara echipaj uman, va avea loc peste patru ani. A treia misiune, programata in jurul anului 2021, va trimite un echipaj de doi astronauti pe orbita Lunii. De la incheierea programului Apollo, de explorare a Lunii, in 1972, astronautii au ajuns in spatiu doar la cateva sute de kilometri deasupra Pamantului.

Citeste si:
FOTO Vacanță pe o capsulă plutitoare de lux: cum arată și cât costă
FOTO Vacanță pe o capsulă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.