Creierul are o regiune care este responsabila de instalarea schizofreniei si a maladiei Alzheimer, potrivit unor cercetatori britanici care au identificat zona cerebrala folosind tehnici de imagistica medicala, informeaza bbc.com.

Regiunea cerebrala in cauza se dezvolta in perioada tarzie a adolescentei si este printre primele care se deterioreaza in timpul procesului de imbatranire. In prezent, medicii au dificultati in a prezice care persoane vor suferi de schizofrenie si care vor suferi de Alzheimer.

Potrivit rezultatelor studiului publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, exista indicii privind posibilitatea diagnosticarii timpurii a acestor maladii. Totusi, expertii spun ca "este nevoie de multe cercetari pentru a vedea cum pot fi utile aceste descoperiri in clinici".

Echipa de cercetatori de la Medical Research Council a efectuat studiul folosind imagistica prin rezonanta magnetica asupra a 484 de voluntari sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 8 si 85 de ani. Savantii au vrut sa vada cum se modifica creierul, in mod natural, pe masura ce oamenii inainteaza in varsta.

Datele obtinute au aratat existenta unui model comun: partile creierului care se dezvolta ultimele sunt primele care arata semne de degradare cauzata de imbatranire, scrie MEDIAFAX.

Aceste regiuni cerebrale - o retea de neuroni sau materie cenusie - lucreaza cu informatii foarte importante, "prioritare", furnizate de diferitele simturi ale organismului, cum sunt vazul si auzul.

Cercetatorii au analizat datele obtinute de la pacienti bolnavi de Alzheimer si altii bolnavi de schizofrenie si au descoperit ca in ambele cazuri sunt afectate aceleasi regiuni din creier.

Rezultatele studiului vin sa sustina ceea ce alti experti au presupus de mai mult timp. Desi sunt doua boli diferite, Alzheimer si schizofrenia sunt legate una de alta.

"In trecut, medicii denumeau schizofrenia «dementa prematura», dar pana acum nu am avut nicio dovada clara ca aceeasi regiune din creier ar fi asociata cu doua boli atat de diferite. Acest studiu amplu si detaliat ofera veriga lipsa importanta intre dezvoltare, imbatranire si procesele legate de maladii care au loc in creier", a declarat profesorul Hugh Perry.

Citeste si:
Clinica Virtuală a Memoriei - locul unde să ai grijă de cea mai de...
Clinica Virtuală a Memoriei -...

"Cercetarea pune in discutie probleme precum posibilii factori genetici si de mediu care pot aparea in prima parte a vietii si care apoi pot avea consecinte pe durata restului vietii. Cu cat vom afla mai multe despre aceste maladii foarte dificile, cu atat vom fi mai aproape de a-i ajuta pe pacienti si pe familiile acestora", a mai spus acesta.

"Schizofrenia poate fi devastatoare, dar, in prezent, este foarte dificila prezicerea cu acuratete a pronosticurilor pozitive si a celor negative in cazul pacientilor. Acest studiu ne aduce mai aproape de a face o predictie corecta, oferind astfel sansa, in viitor, a dezvoltarii unor tratamente mai bune", a declarat Michael Bloomfield, de la University College din Londra.

Savantii spera sa poata descoperi modul in care pot sa previna daunele cerebrale, cu ajutorul acestui studiu si al celor care vor urma pe aceasta tema.

Citeste si:
Peste 100 de gene asociate cu un risc ridicat de schizofrenie,...
Peste 100 de gene asociate cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.