Un studiu efectuat de NASA a relevat ca barbatii sunt astronauti mai buni decat femeile, in ce priveste problemele de sanatate care pot aparea in timpul calatoriilor in imponderabilitate, dar rezultatele se bazeaza pe un numar mic de femei studiate, informeaza dailymail.co.uk.

Un studiu al NASA referitor la rolul genului, masculin sau feminin, in privinta misiunilor spatiale umane, efectuat pe 477 de barbati si 57 de femei astronaut, care au efectuat astfel de actiuni pana in iunie 2013, a aratat ca barbatii se descurca mai bine in spatiul cosmic, cu mai putine probleme de ordin medical decat femeile.

Astfel, barbatii au avut un puls mai scazut in timpul unor situatii stresante, au suferit mai putine infectii de tract urinar si s-au descurcat mai bine in timpul procedurilor de aterizare si imediat dupa aceea, dupa ce au stat mult timp in microgravitatie, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, femeile au suferit mai putine probleme de auz si vedere in timpul misiunilor spatiale. De asemenea, femeile astronaut au suferit de intoleranta ortostatica mai accentuata, ceea ce reprezinta incapacitatea de a sta nemiscat fara a lesina, imediat dupa revenirea pe Terra dupa o misiune in conditii de imponderabilitate. In ceea ce priveste sistemul imunitar, nu s-au constatat diferente semnificative intre femei si barbati.

Totusi, cercetatorii au precizat ca studiul nu este foarte relevant, avand in vedere numarul mult mai mic de femei care au participat la misiuni spatiale si care au fost incluse in cercetare, subliniind ca este cazul ca mai multe femei sa fie incluse in programele spatiale.

Cercetarea, realizata de NASA si de National Space Biomedical Research Institute (NSBRI) si publicata in Journal of Women's Health, a folosit date adunate in timpul misiunilor spatiale privind reactiile organismului uman la conditiile de microgravitatie.

Studiul este util in contextul dorintei NASA de a dezvolta tehnici pentru zborurile de lunga durata ale misiunilor spatiale viitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.