Consumul regulat de ulei de masline aduce beneficii importante pentru sanatate, doar patru lingurite pe zi fiind indeajuns pentru a scadea semnificativ riscul de infarct in doar sase saptamani, potrivit unui studiu citat de dailymail.co.uk.

Noi teste dezvoltate de savanti au aratat ca includerea in mod regulat a uleiului de masline in alimentatia zilnica a imbunatatit simtitor o serie de indicatori chimici legati de boli ale arterelor coronariene. Un studiu condus de Universitatea din Glasgow a confirmat beneficiile pentru sanatate ale unui ingredient cheie al dietei mediteraneene, mai ales in cazul celor care nu consuma in mod obisnuit ulei de masline.

In cadrul cercetarii, savantii au adaugat doar 20 de mililitri de ulei de masline, cam patru lingurite, zilnic, la dieta unor adulti sanatosi, ceea ce reprezinta cantitatea dintr-o salata sau cam cat consuma o persoana la o masa. Astfel, o serie de indicatori pentru bolile de inima, masurati in urina eliminata, s-au imbunatatit in numai sase saptamani, dupa consumul in mod regulat a uleiului de masline, potrivit raportului publicat in American Journal of Clinical Nutrition, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii de la Universitatile Glasgow si Lisabona, alaturi de compania privata germana Mosaiques Diagnostics, au investigat efectul uleiului de masline asupra sanatatii inimii pe un grup de 69 de barbati si femei, care nu consumau in mod normal acest produs. Voluntarii au fost impartiti in doua grupe si li s-a cerut sa consume 20 de mililitri de ulei de masline fie bogat, fie sarac in compusi fenolici, pe o perioada de sase saptamani. Compusii fenolici apar in mod natural in plante, inclusiv in masline, si sunt considerati responsabili de efectele benefice ale uleiului de masline.

Cercetatorii au efectuat analize ale urinei, cautand o serie de peptide, substante produse in urma descompunerii proteinelor, identificate deja ca biomarkeri ai unor boli precum cele coronariene.

O noua tehnica de analizare permite detectarea unor niveluri foarte mici si a variatiilor acestora privind anumite proteine, care sugereaza primele semne ale instalarii bolii, inainte de aparitia simptomelor. Studiul a aratat ca ambele grupuri de voluntari au prezentat imbunatatiri semnificative privind riscul de instalare a bolilor arteriale coronariene.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Uleiul de masline contine grasimi omega-6, o forma de grasimi polinesaturate sanatoase, care blocheaza raspunsul organismului la inflamatii in cazul unor afectiuni cronice cum ar fi bolile de inima si artrita. De asemenea, ajuta la scaderea tensiunii si la mentinerea unui echilibru al colesterolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.