Doua particule noi au fost descoperite cu ajutorul acceleratorului de particule LHC (Large Hadron Collider), au anuntat miercuri cercetatorii de la CERN, Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare, care are sediul general la Geneva, informeaza AFP.

Existenta celor doua particule - denumite "Xi_b'" si "Xi_b*" - era deja prezisa de modelele teoretice, dar, pana in prezent, ele nu au putut fi observate niciodata. Noile particule sunt barioni, care fac parte dintr-o familie de particule subatomice ai carei reprezentanti celebri sunt protonii si neutronii.

Barionii sunt alcatuiti din trei quarci, constituenti elementari legati intre ei prin una dintre cele patru interactiuni fundamentale - "forta nucleara tare".

Existenta celor doua particule noi a fost evidentiata gratie unor experimente desfasurate in 2011 si 2012 cu ajutorul acceleratorului de particule LHC, aflat la granita dintre Elvetia si Franta, scrie MEDIAFAX.

Studiul a fost realizat de Matthew Charles, cercetator la Laboratorul de fizica nucleara din cadrul CNRS-UPMC-Université Paris Diderot, in colaborare cu un cercetator american.

Masurarea proprietatilor celor doua noi particule "contribuie la o mai buna cunoastere a teoriei fortei tari in cadrul Modelului standard din fizica particulelor", a subliniat CNRS (Centrul national de cercetari stiintifice din Franta) intr-un comunicat. Interactiunea tare sau forta nucleara tare este responsabila pentru coeziunea materiei nucleare. Timp de multa vreme, descrierea teoretica a acestor interactiuni a reprezentat o provocare pentru fizicieni.

Apoi, un progres decisiv a fost realizat atunci cand savantii au inteles ca acestea sunt asociate unui principiu geometric. In jurul anului 1970 a aparut schema teoretica a Modelului standard, care descrie particulele fundamentale ale materiei, maniera in care acestea interactioneaza si fortele care sunt exercitate intre ele.

O particula din aceeasi familie, denumita "Xi_b*0", a fost deja observata in 2012, cu ajutorul LHC - cel mai mare accelerator de particule din lume.

Citeste si:
Sfarsitul lumii normale? Teorii ABSURDE despre venirea Apocalipsei
Sfarsitul lumii normale? Cele...

Acelasi LHC a permis descoperirea celebrului boson al lui Higgs, considerat de fizicieni cheia de bolta pentru structura fundamentala a materiei, o particula elementara care da masa unui numar mare de alte particule, potrivit teoriei Modelului standard.

LHC se afla in prezent intr-o faza de pregatire, dupa o pauza destul de mare, in vederea functionarii cu energii mai ridicate si cu fascile mai intense. Repornirea acceleratorului de particule este programata pentru primavara anului 2015.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.