O interventie chirurgicala inedita a fost realizata luni in Japonia, cu ajutorul unei camere Ultra-HD in format 8K, de un medic nipon care considera ca reusita lui reprezinta o descoperire stiintifica promitatoare, informeaza AFP.

Standardul 8K, destinat productiei de filme, materiale video si transmisiunilor TV, are o calitate de 16 ori mai mare decat actualul format HD (high definition), cu 33 de milioane de pixeli pe imagine, contra 2 milioane pentru televiziunea HD. O camera de acest tip echipata cu un obiectiv prelungit printr-o tija (pentru a servi la o endoscopie) a fost utilizata pentru prima data in istorie intr-un spital din Tokyo, scrie MEDIAFAX.

Ea a fost folosita pentru a vizualiza pe un ecran de mari dimensiuni interiorul corpului unui pacient de 70 de ani, cu ocazia unei operatii de extirpare a vezicii biliare, cu ajutorul unei tehnici care evita inciziile mari. Denumit "chirurgie mini-invaziva", acest mod de operare permite medicului sa isi atinga tinta si sa opereze prin orificii de ordinul unui centimetru, gratie folosirii unor instrumente lungi si subtiri, cuplate la un sistem de imagistica video.

Chirurgul care a efectuat operatia a apreciat faptul ca a putut sa beneficieze de o imagine cu o astfel de calitate, insa camera utilizata era prea grea.

"Este o tehnologie care in mod sigur are un viitor, dar ea prezinta anumite puncte care trebuie ameliorate"
, a declarat profesorul Toshiyori Mori de la spitalul Kyorin din Tokyo unde a avut loc aceasta interventie chirurgicala.

Standardul 8K, ce va lua locul formatului 4K in televiziunea HD, este dezvoltat de mai multi ani de grupul audiovizual public nipon NHK, cu ajutorul unor companii din industria electronica si al autoritatilor publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.