Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii spanioli si greci, un gen de testoase ce atingeau lungimi de doi metri a trait in Europa si Asia de Vest intr-o perioada cuprinsa intre 20 si 2 milioane de ani in urma.

Testoasele uriase, din genul nou identificat, numit Titanochelon, aveau o lungime de doi metri si colindau prin regiunea in care acum se afla capitala Spaniei, Madrid, in urma cu 2 pana la 20 de milioane de ani, potrivit studiului realizat de cercetatori greci si spanioli. Cercetarea, publicata in Zoological Journal of the Linnean Society, a durat zece ani si a dus la identificarea noului gen de testoase uriase, Titanochelon, necunoscut pana de curand.

"Nu vorbim despre orice testoasa. Acestea sunt cele mai mari care au trait vreodata in Europa, cu marimi care le depaseau, probabil, pe cele ale broastelor testoase din insulele Galapagos", a declarat Adán Pérez-García, de la Universitatea Nationala pentru Educatie la Distanta din Spania si Universitatea din Lisabona, scrie MEDIAFAX.

Broastele testoase Titanochelon, nume inspirat de dimensiunile uriase ale animalelor acestui gen, erau foarte puternice, late si putin inalte, iar carapacea uriasa era acoperita cu solzi osificati. Paleontologii spanioli aveau indicii despre genul nou identificat inca din anii 1920, dar razboiul civil care a afectat Spania a intrerupt cercetarile. Pérez-García si echipa sa au reluat studiile, presupunand ca toate materialele adunate pana la razboiul civil din 1936 au fost pierdute.

Oamenii de stiinta au descoperit insa o colectie uriasa de fosile la Muzeul National de Stiinte Naturale din Madrid, multe dintre ele nefiind analizate din anii 1930. "Fosilele erau deteriorate, probele erau amestecate, nu era clara provenienta. Dar asa se intampla in razboi. Macar materialele erau acolo", a spus cercetatorul spaniol.

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

Fosilele s-au dovedit a fi cele mai bune descoperite vreodata in Europa care sa fi apartinut unor broaste testoase uriase. "Ne permit sa ne imaginam, cu mare precizie, cum, in urma cu milioane de ani, grupuri de astfel de testoase gigantice umblau pe unde este acum Gran Via (cel mai mare, aglomerat si celebru bulevard din Madrid, n.r.)", a mai spus acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.