Bucatari si voluntari din patru judete au stabilit, sambata, la Odorheiu Secuiesc, un nou record mondial pentru cele mai multe sarmale gatite intr-o oala, 27.104 bucati, performanta fiind omologata de reprezentantul Guinness Book of Records, prezent la eveniment.

Potrivit organizatorilor, ideea doborarii recordului mondial, detinut pana sambata de un bucatar din Serbia, s-a conturat anul trecut, in luna noiembrie. "In primavara am inceput sa facem calcule, cata materie prima ne-ar trebui ca sa pregatim o cantitate cel putin dubla de sarmale decat cea din precedentul record mondial. Insa, inainte de toate, ne trebuia o oala corespunzatoare in care sa le gatim", a spus maestrul bucatar Benedek Arpad, seful echipelor de bucatari si de voluntari.

Astfel, mesterii din Odorhei s-au apucat de treaba si au confectionat cea mai mare oala din inox din tara. "Au fost foarte multe probleme tehnice pe care trebuia sa le rezolvam pentru ca oala sa functioneze la parametri normali. Caldura trebuia sa se repartizeze uniform, motiv pentru care am prevazut fundul oalei si peretii laterali cu o izolatie termica. Energia se distribuie in sase trepte, automatizat si cand se atinge temperatura finala, aceasta se stabilizeaza si se mentine constanta pana la finalizarea gatitului", a explicat inginerul Papp Jeno, patronul firmei care a realizat vasul, scrie MEDIAFAX.

Odata terminata, oala cu diametrul interior de 3,1 metri, inalta de 70 de centimetri si cu o capacitate de 4,7 metri cubi, a fost ridicata cu o macara pe un trailer si transportata la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc. In ultima saptamana, echipa formata din 14 bucatari profesionisti din Covasna si Harghita a inceput pregatirile pentru noul record mondial. Compozitia de sarmale a fost pregatita la Gheorgheni, dupa o reteta traditionala specifica zonei, in conditii de maxima igiena, apoi a fost portionata, ambalata in caserole de unica folosinta si trimisa la Odorheiu Secuiesc, iar varza murata a fost asigurata de o firma specializata pe muraturi din localitate.

"Am folosit 780 de kilograme de carne, slanina afumata si slanina simpla, 156 de kilograme de ceapa, 117 kilograme de orez, cinci kilograme de usturoi, cimbru si condimentele obisnuite la sarmale, sare, piper, aproximativ 20 de kilograme de boia de ardei si cam trei tone de varza murata. Reteta folosita este cea traditionala, a bunicilor", a precizat Benedek Arpad.

Citeste si:
Paste bolognese. Rețetă autentică de la bucătari italieni
Paste bolognese. Rețetă...

In noaptea de vineri spre sambata, peste 250 de voluntari din sapte localitati din judetele Harghita, Covasna, Brasov si Mures, impartiti in 24 de echipe, au infasurat sarmale. Fiecare echipa trebuia sa ruleze cel putin o mie de sarmale in trei ore, dar cei mai harnici - echipa din Miercurea Ciuc - si-au depasit norma in jumatate din timpul acordat. Sarmalele, 27.104 de bucati, au fost randuite unele peste altele in cutii speciale de inox perforat, acestea fiind apoi asezate in oala de 4.580 de litri, cu ajutorul unui motostivuitor.

Organizatorii au anuntat ca preparatul trebuie sa fiarba la foc domol timp de cel putin opt ore si, pentru ca asteptarea sa fie mai usoara pentru toata lumea, inclusiv pentru publicul format din peste 3.000 de persoane, sapte ansambluri folclorice au intretinut buna dispozitie. Dupa ce bucatarii au gustat si au constatat ca sarmalele sunt facute, oala a fost ridicata cu o macara, cantarita cu un cantar electronic, rezultatul fiind fotografiat si apoi confirmat de reprezentantul Guinnees World Record Limited, Annabel Lawday.

Citeste si:
Bursucu, amintiri de la nunțile pe care le-a prezentat: „Mi-a zis...
Bursucu, amintiri de la...

"Am verificat daca au fost respectate toate regulile, m-am asigurat ca masuratoarea a fost corecta, am constatat ca fostul record a fost depasit si, cum au fost intrunite toate conditiile, va anunt ca da, avem un nou record mondial aici, la Odorheiu Scuiesc", a declarat Annabel Lawday, dupa inmanarea atestatului.

Sarmalele vor ajunge la peste 4.000 de persoane, la copiii din orfelinate si la varstnicii din azilurile din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc si Gheorgheni in Harghita, precum si la Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc, in judetul Covasna. Evenimentul, care a purtat numele de "Record mondial pentru comunitate", a fost organizat de Primaria Odorheiu Secuiesc, in colaborare cu autoritatile locale din Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Targu Secuiesc si Sfantu Gheorghe.

Precedentul record mondial ii apartine bucatarului Gali Zoltan, din Serbia, care a pregatit 10.300 de sarmale, intr-o oala de 1418,3 litri.

Citeste si:
Tragedia de la Odorheiu Secuiesc înregistrează un al doilea deces
A murit fata care se afla în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.