Stelele orfane, aruncate in afara galaxiilor in care s-au format, in urma unor coliziuni uriase care au loc in spatiu de miliarde de ani, sunt mai comune decat au crezut pana de curand astronomii, potrivit unui studiu care sustine ca jumatate dintre astre nu fac parte dintr-o galaxie.

Observatiile efectuate cu ajutorul rachetelor suborbitale si al unui observator spatial au aratat ca pana la jumatate dintre stelele din Univers ar putea fi orfane, potrivit unui anunt facut de cercetatori, informeaza Reuters. Astronomii au descoperit ca lumina slaba emisa de aceste stele din cele mai indepartate regiuni ale spatiului este egala cu lumina emisa de toate galaxiile.

Datele au fost obtinute in timpul zborurilor efectuate de rachetele suborbitale ale NASA, in 2010 si 2012, purtand instrumente ale experimentului Cosmic Infrared Background, care masurau fluctuatiile unui complex de radiatii luminoase emise de stele si galaxii in trecutul Universului, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii au verificat datele folosind Telescopul Spatial Spitzer, un observator in infrarosu de pe orbita Terrei. Informatiile obtinute au indicat ca un numar urias de stele orfane, care nu fusesera detectate anterior, populeaza spatiul dintre galaxii, despre care se credea ca este intunecat. Despre modul in care aceste stele au ajuns orfane cercetatorii spun ca este vorba despre evenimente extrem de violente.

Galaxiile, precum Calea Lactee, sunt alcatuite din stele, praf si materie intunecata tinute la un loc de gravitatie. In drumul lor prin spatiu, galaxiile se ciocnesc periodic unele de altele. Stelele si celelalte componente galactice pot forma noi aglomeratii, practic noi galaxii, in urma cestor coliziuni, dar unele astre, care s-au nascut si au fost parte a galaxiilor initiale, sunt smulse si aruncate in spatiul cosmic.

Fenomenul stelelor orfane este binecunoscut astronomilor. Cercetatorii au observat rauri de stele fiind smulse din galaxiile care se ciocnesc. "Sunt multe imagini frumoase ale acestui fenomen. Desigur, in conditiile in care noi vedem aceste lucruri de la o distanta uriasa, nu vedem stelele individual, una cate una, ci vedem o ceata stralucitoare formata din miliarde de stele", a declarat Jamie Bock, cosmolog la Jet Propulsion Laboratory al NASA si la California Institute of Technology (Caltech).

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Datele sugereaza ca stelele orfane sunt probabil relativ mici, mai putin masive si mai reci decat Soarele, dar se incadreaza in categoria comuna a celor mai multe astre din Univers, potrivit astrofizicianului Michael Zemcov de la Caltech.

Cerul noptii, vazut de pe Terra, este foarte luminos. Aceste stele se afla la distante atat de mari unele de altele, incat cerul vazut de pe un astfel de astru orfan ar fi aproape pustiu. "Cerul noptii de pe o planeta ce orbiteaza o astfel de stea ar fi foarte plictisitor si negru pentru ochii umani, fara alte stele, sau doar foarte putine, fara dara luminoasa a Caii Lactee, doar lumina unor galaxii foarte indepartate. Privitorul ar putea fi norocos sa vada galaxia mama undeva foarte departe, asa cum noi, pe Terra, vedem acum galaxia Andromeda", a explicat Zemcov.

Astrofizicianul a spus ca savantii au datat originea galaxiilor ca avand 13,2 miliarde de ani vechime, cam la 500 de milioane de ani dupa Big Bang, explozia primordiala care a creat Universul.

Citeste si:
VIDEO Oamenii de știință creează un telescop pentru măsurarea...
VIDEO Oamenii de știință...

"Galaxiile s-au format si au interactionat in mod continuu de atunci, cu un varf in ceea ce priveste rata de formare a stelelor la doua miliarde de ani dupa Big Bang. Asta inseamna ca au avut loc multe interactiuni galactice pe o perioada destul de mare de timp, ducand la excluderea din galaxii a unei multitudini de stele", a mai spus Michael Zemcov.

Studiul cercetatorilor a fost publicat in revista Science.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.