Noi tehnici terapeutice de lupta impotriva cancerului sunt folosite tot mai des in tratarea cancerului.

Pentru multa vreme, singurele tratamente disponibile anticancer au fost chirurgia, chimioterapia si radioterapia, potrivit AFP. Dar, in ultimii ani, inovatii promitatoare au aparut in acest domeniu, printre care se numara nanomedicamentele, capsule a caror marime se masoara in nanometri (a miliarda parte dintr-un metru, n.r.) - care sunt de 70 de ori mai mici decat o globula rosie si care sunt capabile sa transporte o molecula dintr-o substanta activa la locul exact unde este utila, evitand celelalte parti ale corpului.

"Acest lucru permite evitarea efectelor secundare adesea importante care se observa in cazul chimioterapiei clasice, precum si scurtcircuitarea fenomenelor de rezistenta", a explicat profesorul Patrick Couvreur, biofarmacist si pionier in dezvoltarea acestor comprimate minuscule.

Circa zece nanomedicamente sunt deja disponibile pe piata, dintre care cele mai multe sunt folosite in oncologie, cum este cazul Doxil sau Caelyx (doxorubicina, n.r.), produs de compania farmaceutica Janssen Cilag, si al Abraxane (paclitaxel, n.r.) produs de laboratorul american Celgene, doua medicamente folosite in cazul cancerului mamar si ovarian in stadii avansate.

Un studiu clinic de faza a III-a, ultima inainte de lansarea comerciala a unui medicament, este in curs de desfasurare in 40 de spitale europene si americane, pentru a evalua efectele doxorubicinei livrate cu ajutorul unui nanomedicament in cazul cancerului hepatic rezistent la chimioterapie. Potrivit rezultatelor preliminare citate de profesorul Couvreur, rata de supravietuire a pacientilor a crescut de la 18 luni la 36 de luni.

Gratie imbunatatirii constante a tehnicilor de imagistica din ultimii ani, persoanele care sufera de cancer vor putea sa beneficieze si de tehnici terapeutice radiologice. Pentru Afshin Gangi, care practica radiologie interventionala la Strasbourg, este vorba despre "a aborda calea cea mai scurta catre tumoare" si de a distruge cea mai mare parte a celulelor canceroase, fara sa fie nevoie sa se recurga la chirurgia clasica.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Chirurgia clasica poate fi inlocuita in prezent cu tehnicile de ablatie termica, utilizand laserul, microundele, crioterapia si ultrasunetele focalizate. Utilizate, in prezent, mai ales in interventii asupra rinichilor, ficatului si prostatei, aceste tehnici ar putea fi folosite in viitor si asupra altor organe din cavitatea abdominala, dar si in cazul cancerului la san, potrivit doctorului Gangi, scrie MEDIAFAX.

Potrivit medicului Albert Gelet, urolog la spitalul din Lyon, tratamentul focalizat sau tintit al prostatei constituie o alternativa buna in cazul tipurilor de cancer moderat agresiv. Pana in urma cu cativa ani, tratamentul standard era extirparea totala a prostatei, interventie insotita de o serie de efecte secundare negative, cum este incontinenta urinara si probleme de ordin sexual.

"Folosind tratamentul tintit, se reduce nivelul de toxicitate in plan urinar si sexual", a spus doctorul Gelet, care a recunoscut insa ca deocamdata nu dispune decat de rezultate pe termen scurt. Medicul a precizat ca, in 2015, va demara un studiu care va evalua mai in profunzime tratamentul cancerului la prostata folosind ultrasunete focalizate. Un alt avantaj al noilor tehnici este ca acestea nu exclud recurgerea la metodele de tratament clasice, chirurgia si radioterapia, in cazul in care cancerul devine brusc mai agresiv.

20% dintre cazurile de cancer la prostata ar putea fi tratate, in viitor

O alta inovatie despre care se crede ca poate imbunatati rata de supravietuire in cazul pacientilor cu cancer la stomac sau colon consta intr-o combinare a chirurgiei clasice cu o tehnica de chimioterapie lichida in cavitatea abdominala, la o temperatura de 42-43 de grade Celsius.
Citeste si:
Studiu: Celulele canceroase devin `canibale` pentru a putea...
Studiu: Celulele canceroase...

Tehnica, numita CHIP (chimioterapie hipertermica intraperitoneala), este utilizata deja de mai multi ani in Franta, in cazul pacientilor care prezinta metastaze la nivelul peritoneului, cu o rata de supravietuire de pana la cinci ani in cazul a 16% dintre pacienti, fata de 0% in cazul celor care nu beneficiaza de aceasta tehnica, potrivit medicului Olivier Glehen, unul dintre specialistii in utilizarea acestei metode de la spitalul Lyon-Sud.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.