Cancerul de esofag ar putea fi diagnosticat prin intermediul unui test foarte simplu, care implica folosirea unui burete legat de un fir de ata, informeaza bbc.com.

Noul dispozitiv testat pentru diagnosticarea cancerului esofagian consta intr-o capsula, care contine un burete ce se expandeaza dupa ce aceasta este inghitita si care este apoi scoasa din tractul digestiv superior prin tragerea de firul atasat. Aceasta capsula, denumita "Cytosponge", colecteaza celule in timp ce este extrasa din esofag.

Medicii au testat metoda pe mai mult de o mie de pacienti din Marea Britanie si au descoperit ca este bine tolerata, sigura si eficienta in diagnosticarea maladiei Barrett a esofagului (boala este considerata factor de risc in aparitia cancerului esofagian, n.r.). Unul din zece oameni care sufera de maladia Barrett se imbolnaveste mai tarziu de cancer esofagian, scrie MEDIAFAX.

In mod obisnuit, medicii diagnosticheaza si monitorizeaza acesti pacienti pentru semne ale instalarii cancerului folosind biopsii - recoltarea de celule - in timpul unei proceduri numite endoscopie, prin care este introdus in esofag un tub lung si flexibil cu o camera video intr-un capat.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge spun ca aceste biopsii pot fi inlocuite cu Cytosponge. Spre deosebire de endoscopie, Cytosponge poate fi folosit cu usurinta in interventii care nu necesita anestezie, potrivit cercetatoarei Rebecca Fitzgerald. Pe langa faptul ca este mult mai putin invaziva, noua metoda este si mult mai ieftina, costul unei capsule fiind de circa 30 de euro.

Testele efectuate de medici au prevazut ca peste 600 de pacienti cu maladia Barrett sa inghita o capsula Cytosponge si apoi sa fie supusi unei endoscopii. Aproximativ 500 de persoane care prezentau simptome ca reflux gastric si arsuri au efectuat aceleasi teste. Multi dintre pacientii inclusi in teste au preferat capsula. Mai mult de noua din zece pacienti au putut inghiti fara probleme capsula.

Studii mai aprofundate sunt prevazute pentru viitor, pentru a se stabili daca metoda poate fi folosita pe scara larga pentru diagnosticarea bolii Barrett si a cancerului esofagian, fara a se mai recurge la endoscopii.

Citeste si:
Noul dispozitiv ce poate aduce plus valoare în stilul de viață
Noul dispozitiv ce poate...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.