Munca in schimburi decalate, mai ales pe timpul noptii si efectuata pentru o perioada indelungata, accelereaza procesul de imbatranire cognitiva, potrivit unui studiu franco-britanic, publicat marti, informeaza AFP.

In contextul in care munca de noapte si munca in schimburi sunt deja banuite ca ar juca un rol important in aparitia mai multor probleme de sanatate, precum ulcerul, maladiile cardiovasculare si anumite tipuri de cancer, oamenii de stiinta au dorit sa studieze si impactul lor asupra capacitatilor cognitive.

Timp de 10 ani, cercetatorii au monitorizat 3.000 de angajati din sudul Frantei, cu varste cuprinse intre 32 si 62 de ani la inceputul studiului, care lucrau in diverse sectoare de activitate si dintre care jumatate au lucrat in schimburi decalate pentru cel putin 50 de zile pe parcursul unui an. Capacitatile cognitive (memorie, atentie, viteza de reactie) au fost masurate in trei reprize (1996, 2001 si 2006) in cadrul unor teste neuropsihologice.

Studiul, publicat in revista medicala Occupational and Environmental Medicine, a evidentiat faptul ca acele persoane care au lucrat in schimburi timp de cel putin 10 ani prezinta un declin cognitiv - proces natural ce apare la toti oamenii care imbatranesc - mult mai rapid in comparatie cu ceilalti participanti, scrie MEDIAFAX.

Jean-Claude Marquié, cercetator la CNRS din Toulouse, coordonatorul studiului, considera ca acea scadere a scorurilor obtinute echivaleaza cu "o imbatranire cognitiva de, in medie, 6,5 ani". Este vorba de o scadere "care nu este neglijabila", potrivit autorilor, dar care va trebui sa fie confirmata de o serie de studii viitoare.

"Stiam deja ca munca in schimburi are efecte pe termen scurt, dar nu stiam daca acestea se mentin pe o perioada indelungata", a adaugat profesorul francez.

Studiul a aratat ca impactul negativ asupra capacitatilor cognitive persista cel putin cinci ani dupa oprirea lucrului in schimburi si ca exista "o mare variabilitate" in functie de individ.

Printre solutiile preconizate pentru a limita aceste efecte oamenii de stiinta citeaza "o supraveghere medicala personalizata", ca si o mai buna organizare a muncii, care sa favorizeze "cele mai bune orare pentru somn".

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

"De exemplu, este mai bine ca munca sa inceapa la ora 06.00 in loc de ora 04.00", afirma autorii studiului.

Tot mai raspandita in diverse medii profesionale, munca in schimburi decalate a facut subiectul mai multor studii realizate in ultimii ani, care au identificat o serie de riscuri pentru starea de sanatate.

Munca de noapte (cu alternante neregulate pentru perioadele de munca zi-noapte) a fost clasata in categoria "activitatilor probabil cancerigene" in 2007, de Centrul international de cercetari asupra cancerului (IARC), o agentie specializata din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), din cauza efectului ei perturbator asupra ritmului biologic.

Un studiu suedez publicat in 2011 a aratat ca munca de noapte dubleaza riscul de scleroza in placi la tineri, iar un studiu francez publicat in 2012 a evidentiat un risc crescut de cancer mamar pentru aproximativ 30% dintre femeile care lucreaza in ture de noapte.

Citeste si:
Jean Gavril, despre noaptea petrecută în același pat cu Andreea...
Jean Gavril, despre noaptea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.