O vindecare spontana aparenta a fost inregistrata in cazul a doi barbati infectati cu HIV.

Cei doi pacienti au fost infectati cu HIV fara sa fie insa niciodata bolnavi de SIDA si nu au prezentat niciodata concentratii virale detectabile in sange, noteaza autorii acestui studiu, ale carui rezultate au fost detaliate in publicatia specializata Clinical Microbiology and Infection. Niciunul dintre cei doi pacienti nu a urmat un tratament contra SIDA.

"Aceasta cercetare reprezinta o noua pista catre vindecare", a declarat Didier Raoult, profesor la Facultatea de medicina din Marsilia, specialist in microbiologie la Fondation Méditerranée Infection de Marseille (URMITE/CNRS/INSERM/IRD), coautor al studiului, alaturi de o alta echipa de medici, coordonata de profesorul Yves Lévy, cercetator la INSERM Créteil.

Analiza, realizata cu ajutorul tehnologiilor moderne, a permis reconstituirea virusului descoperit in genomul celor doi pacienti. Cercetatorii au putut astfel sa demonstreze ca virusul era inactivat de un sistem care intrerupe informatia livrata de genele virusului. Acest sistem, denumit "codon-stop", determina stoparea procesului de sinteza a proteinelor, coordonat de o gena. Virusul devine astfel incapabil sa se multiplice, dar ramane prezent in ADN-ul pacientilor.

Aceste intreruperi ar fi datorate unei enzime cunoscute, Apobec, care face parte din arsenalul organismului uman folosit in lupta contra virusului, dar care este de obicei dezactivata de o proteina a virusului (proteina "vif"). Studiul ofera noi perspective de vindecare prin utilizarea sau stimularea acestei enzime si de detectare, pentru pacientii nou infectati, a acelora care au sanse de vindecare spontana, afirma autorii cercetarii. Profesorul Raoult considera, de asemenea, ca studiul sau ar putea duce la o revizuire a definitiei conceptului de "vindecare", care, in prezent, se bazeaza doar pe ideea eliminarii din organism a virusului.

Infectarea cu HIV data de peste 30 de ani pentru un pacient in varsta de 57 de ani, diagnosticat in 1985, care pare totusi sa fie imunizat contra virusului. Seropozitivitatea celui de-al doilea pacient, un barbat din Chile in varsta de 23 de ani, a fost stabilita in 2011, insa acesta era deja infectat probabil de cel putin trei ani. Niciunul dintre pacienti nu prezenta in organism factori de rezistenta la HIV cunoscuti.

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.