Inginerii care dezvolta noua generatie de rachete ale NASA vor include sisteme de evacuare de urgenta, pentru a da echipajelor umane o sansa de supravietuire in cazul unui accident produs in timpul lansarii.

NASA nu a inclus sisteme de evacuare de urgenta cand a construit flota de navete spatiale in prezent retrase din circulatie, considerand ca acele vehicule sunt mai sigure decat s-au dovedit ulterior. Increderea agentiei spatiale nord-americane in siguranta oferita de navete a fost spulberata pe 28 ianuarie 1986, cand o scurgere de gaze dintr-o racheta auxiliara, folosita la lansarea pe orbita a navetei Challenger, a dus la explozia ansamblului folosit la decolare la 72 de secunde dupa desprinderea de sol, iar cei sapte astronauti de la bord au fost ucisi, aminteste Reuters.

Urmatorul vehicul spatial al NASA, Orion, va beneficia de un sistem de evacuare de urgenta a echipajului, in cazul unei probleme aparute in timpul decolarii, sistemul fiind inspirat de capsulele folosite in anii 1960 in timpul misiunilor Mercury si Apollo.
Sistemul de evacuare de urgenta va fi constituit dintr-un turn, dotat cu propriul motor de racheta pentru propulsie independenta, care va fi plasat pe varful vehiculului de lansare in spatiu si care se va putea separa de acesta in cazul aparitiei unei probleme, urmand ca o parasuta sa permita aterizarea capsulei continand echipajul uman, in conditii de siguranta.

Sistemul de evacuare a echipajului (Launch Abort System, in original, n.r.) se poate activa in cateva milisecunde si catapulteaza capsula la 1,6 kilometri inaltime in cateva secunde.

"Excluderea unui sistem de evacuare de urgenta a echipajului din cadrul programului navetelor spatiale a fost in mod clar o idee proasta, astfel ca acum s-a muncit mult pentru a construi aceasta versiune de varf a turnului de salvare care va fi folosit in programul Orion", a declarat Wayne Hale, un fost director in cadrul programului NASA responsabil de crearea si operarea navetelor spatiale, implicat in prezent intr-o companie de consultanta in domeniul aerospatial.

"Este o capsula uriasa, grea, care are nevoie de o racheta puternica pentru a fi propulsata si dirijata pe cer, pentru a se indeparta de sistemul de rachete folosit la lansarea in spatiu, in cazul in care acesta intampina o problema. Este un sistem urias", a mai spus Hale.

Citeste si:
Primele rezultate ale anchetei privind rachetele care au ajuns în...
Primele rezultate ale...

Orion este construit pentru misiuni de explorare spatiala, dincolo de Statia Spatiala Internationala (ISS), care orbiteaza la circa 418 kilometri altitudine, iar NASA a cerut companiilor private cu care a incheiat contracte pentru a construi "taxiuri spatiale" pentru transportul echipajelor pe ISS sa doteze, de asemenea, aceste vehicule cu sisteme de evacuare de urgenta in timpul lansarii. Compania Space Exploration Technologies, SpaceX cum este cunoscuta firma din California, va testa anul viitor o tehnologie alternativa, care foloseste propriile motoare ale capsulei pentru a o indeparta de racheta de lansare, in cazul unei probleme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.