Persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice prezinta anomalii cerebrale, potrivit unui studiu realizat folosind mai multe tehnici de scanare, publicat miercuri in revista medicala americana Radiology, informeaza AFP.

Sindromul oboselii cronice (SOC), numit si encefalomielita mialgica, este caracterizat mai ales de oboseala persistenta si inexplicabila, care dureaza luni si chiar ani, in ciuda repausului. SOC este considerat o maladie neurologica si se manifesta adeseori brusc, antrenand o deteriorare rapida a sanatatii. In Statele Unite se inregistreaza peste un milion de copii si adulti afectati de aceasta boala, potrivit Centrului american de control si preventie a bolilor (CDC).

Noul studiu a utilizat date obtinute cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica de la 15 pacienti, barbati si femei, diagnosticati cu SOC. Cercetatorii au folosit, ca grup de control, 14 femei si barbati, din aceeasi grupa de varsta, dar cu o stare a sanatatii buna. Savantii au utilizat trei tehnici diferite de imagistica prin rezonanta nucleara, pentru a obtine o analiza care sa permita masurarea dimensiunilor diferitelor zone ale creierului, pentru a observa substanta alba a creierului, compusa din fibrele nervoase care transporta mesaje intre neuroni, si pentru a masura fluxul sangvin cerebral, scrie MEDIAFAX.

Analizarea datelor obtinute a aratat ca persoanele care sufera de SOC au un volum de substanta alba mai redus, dar si o raspandire anormala de molecule de apa intr-o regiune a substantei albe din emisfera cerebrala dreapta. De asemenea, cercetatorii au descoperit la pacientii cu SOC anomalii in cele doua regiuni ale creierului care conecteaza lobul frontal cu lobul temporal.

"Cu cat anomaliile din aceste doua regiuni ale creierului sunt mai mari, cu atat simptomele sunt mai severe", a spus Michael Zeineh, profesor de radiologie la facultatea de medicina a Universitatii Stanford din California.

Potrivit expertului, rezultatele ar indica posibilitatea descoperirii unui biomarker al sindromului oboselii cronice care ar putea ajuta la diagnosticarea maladiei. Desi studiul a fost efectuat doar pe cincisprezece persoane, tehnicile de imagistica computerizata sunt promitatoare ca modalitate de diagnosticare dupa identificarea persoanelor suferind de aceasta boala, spun cercetatorii, precizand ca au avut o rata de identificare corecta a bolii de 80%. De asemenea, tehnicile de imagistica pot ajuta la identificarea mecanismului cerebral prin care maladia afecteaza sistemul nervos central.

Citeste si:
Cele mai frumoase greșeli ale naturii: 7 persoane cu înfățișări unice
Cele mai frumoase greșeli ale...

Ipoteza unei cauze de natura virala a sindromului este luata in considerare, pentru ca o infectie este adeseori identificata ca factor de declansare a SOC, alaturi de o problema de imunitate. Simptomele nu se limiteaza la oboseala, ci sunt reprezentate si de dureri articulare si musculare, migrene, inflamarea ganglionilor limfatici, probleme gastro-intestinale si tensiune arteriala anormala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.