Virusul febrei hemoragice Ebola poate rezista 50 de zile pe anumite suprafaete, in cazul in care acestea sunt mentinute la temperaturi scazute, potrivit unui studiu realizat de Laboratorul pentru stiinta si tehnologie al Ministerului britanic al Apararii, relateaza Daily Mail.

In urma unor teste efectuate in 2010, inainte de izbucnirea actualei epidemii, cercetatorii de la DSTL au constatat ca virusul Ebola Zair (Zebov) poate rezista 50 de zile pe mostre fixate pe suport de sticla, la temperaturi de 4 grade Celsius. Centrul american pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) a afirmat, anterior, ca virusul poate rezista cateva ore pe suprafata unor obiecte uscate, cum ar fi clanta usii, si ramane prezent pentru cateva zile in fluidele corporale.

Solutiile de curatare, inclusiv inalbitorul casnic, pot insa indeparta virusul, potrivit cercetatorilor, scrie MEDIAFAX.

Epidemia de Ebola, care afecteaza in special Africa de Vest, a provocat deja moartea a aproape 5.000 de persoane dintr-un total de 10.000 de persoane infectate. Epidemia este cea mai grava din istoria febrei hemoragice, care a fost descoperita in 1976 in Republica Democrata Congo.

Perioada de incubatie a virusului este de cuprinsa intre 2 si 21 de zile. Virusul Ebola se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor care prezinta simptomele infectarii cu febra hemoragica. Virusul nu se transmite prin aer, apa sau alimente, iar o persoana infectata nu poate transmite boala inainte de aparitia simptomelor specifice.

Pana in acest moment, nu a fost descoperit un vaccin impotriva Ebola, insa mai multe vaccinuri experimentale si tratamente sunt in curs de testare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.