Oamenii de stiinta au demonstrat ca un copil din 10.000 prezinta convulsii febrile in urma unui vaccin combinat ROR (rujeola, oreion, rubeola).

Intr-un studiu publicat duminica in revista britanica Nature Genetics, oamenii de stiinta au demonstrat ca un copil din 10.000 prezinta convulsii febrile in urma unui vaccin combinat ROR. Ele se produc la copii in timpul unor accese puternice de febra. Ele dureaza cel mai adesea intre unu si cinci minute, iar apoi copilul revine la o stare normala. In general, crizele nu mai apar dupa disparitia febrei si nu au nicio consecinta asupra creierului.

Bjarke Feenstra, coordonatorul studiului, spune ca aceasta analiza nu pune sub semnul intrebarii eficacitatea vaccinului ROR, care evita decesul a unui milion de copii pe plan mondial in fiecare an. "Rezultatele unor studii precum al nostru ar trebui sa duca, pe termen lung, la dezvoltarea unor vaccinuri si mai sigure", a adaugat el.

Studiind profilurile genetice ale 1.300 de copii danezi care au prezentat un episod convulsiv dupa vaccinul ROR si comparandu-le cu cele ale 5.800 de copii care nu au avut astfel de episoade si cu 2.000 care au avut convulsii neasociate acestui vaccin, oamenii de stiinta au identificat mai multe mutatii genetice care favorizeaza aparitia convulsiilor. Doua dintre ele implica gene care joaca un rol important pentru felul in care sistemul imunitar reactioneaza la atacurile virale, alte patru vizeaza gene care actioneaza asupra canalelor ionice, implicate in functionarea neuronilor, scrie MEDIAFAX.

Oamenii de stiinta considera ca aceste sase mutatii descoperite pana in prezent reprezinta doar o mica parte din totalul cauzelor genetice susceptibile de a favoriza convulsiile, ei mentioneaza si faptul ca aceste mutatii au fost studiate doar pe copii danezi si au recunoscut ca nu stiu daca aceste riscuri exista si in alte regiuni geografice ale lumii.

In 1998, un studiu publicat in revista medicala britanica The Lancet a generat panica in lumea anglo-saxona, intrucat a facut o legatura intre vaccinul ROR si autism. Desi articolul a fost retras ulterior, din cauza unor "nereguli", temerile legate de vaccinul ROR au continuat sa existe, determinandu-i pe anumiti parinti sa refuze vaccinarea copiilor lor, in special in Marea Britanie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.