Antibioticele contribuie la propagarea bacteriilor din familia salmonela, in cazul unor populatii de animale.

Aceste animale, numite "super-propagatoare", sunt de fapt un numar mic de gazde infectate care raspandesc majoritatea infectiilor, precizeaza cercetatorii al caror studiu a fost publicat luni, in Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite.
"Super-propagatorii" din randul animalelor au fost asociati cu anumite tipuri de bacterii din familia salmonela si cu bacteria Esterichia coli, care provoaca, in randul oamenilor, toxiinfectii alimentare care duc, anual, in Statele Unite, la 19.000 de spitalizari si la aproape 400 de decese, scrie mediafax.

Savantii au infectat intentionat rozatoarele cu bacteria din familia salmonela si au analizat rata de prezenta a agentului patogen in fecalele soarecilor. S-a descoperit ca indivizii "super-propagatori" raspandesc un mare numar de bacterii prin intermediul excrementelor, calea de infectare cea mai raspandita, fara sa prezinte vreun simptom al infectiei. Acest grup de animale reprezenta 30% dintre rozatoarele infectate.
Dupa tratamentul cu antibiotice, soarecii responsabili de cea mai mare rata de propagare a infectiei au prezentat probleme intestinale ca si celelalte rozatoare, dar nu au prezentat alte semne ale infectiei, comparativ cu grupul de control.

"In loc sa vedem sistemul imunitar al acestor animale reactionand pentru a combate prezenta bacteriilor, se pare ca acesta mai degraba a ignorat prezenta agentilor patogeni", a spus Denise Monack. "Este ca si cum celulele imunitare ale acestor animale au fost reprogramate si nu mai raspund le fel semnalelor inflamatorii din intestinele animalelor", a explicat cercetatoarea.
Singura metoda de a afla daca un animal sau o persoana este un "super-propagator" de agenti patogeni este analiza excrementelor, o procedura foarte laborioasa, mai ales in cazul animalelor.

Cercetatorii de la Stanford au descoperit ca sistemul imunitar al "super-propagatorilor" este diferit, ceea ce ar putea deschide calea spre realizarea de teste sangvine mult mai practice pentru identificarea acestor indivizi.
"Daca vom putea afla mecanismul responsabil pentru acest raspuns atenuat al sistemului imunitar in cazul «super-propagatorilor», vom putea, probabil, sa controlam simptomele persoanelor care sufera de inflamatia cronica a intestinelor, cum este cazul pacientilor care sufera de boala Crohn", a mai spus profesoara Denise Monack.

Citeste si:
Top 8 motive care genereaza scaderea inexplicabila in greutate
Top 8 motive INGRIJORATOARE...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.