Doi dintre membrii echipajului Statiei Spatiale Internationale (ISS) au efectuat, miercuri, o iesire in spatiu, pentru a repara un cablu electric si pentru a pregati avanpostul orbital pentru misiunile comerciale viitoare, transmite Reuters.

Inginerii de zbor Reid Wiseman si Barry "Butch" Wilmore au parasit ISS la ora 12.15 GMT, pentru o misiune in afara statiei care a durat sase ore si jumatate.

Principala sarcina a celor doi astronauti a fost inlocuirea unui regulator de tensiune care s-a defectat in luna mai si afecta alimentarea cu energie electrica a statiei. Reparatia a fost efectuata in timpul in care ISS nu se afla in bataia Soarelui, in perioada in care panourile sale fotovoltaice nu genereaza electricitate. Desi au intampinat cateva probleme la inlocuirea piesei defecte, din cauza lipsei de energie pentru functionarea eficienta a uneltelor, astronautii au reusit inlocuirea si testarea regulatorului cu doar doua minute inainte ca ISS sa intre din nou in bataia Soarelui, cand panourile au inceput sa furnizeze electricitate, scrie MEDIAFAX.

Wiseman si Wilmore au demarat apoi lucrarile de reconfigurare a Statiei Spatiale, care vor dura aproximativ un an, pentru a pregati avanpostul pentru sosirea si cuplarea cu vehiculele spatiale comerciale destinate turistilor. NASA a incheiat un acord cu Boeing si cu compania privata Space Exploration Technologies pentru inceperea zborurilor comerciale catre ISS incepand din 2017.

Potrivit NASA, pregatirea porturilor de cuplare si a altor facilitati va presupune pentru astronauti de zece ori mai multe iesiri in spatiu anul viitor. Astronautii Wiseman si Wilmore au inceput prin mutarea unui stalp de sustinere pentru o camera video, facand astfel loc pentru manevrarea bratului robotic al ISS, care va muta un modul de depozitare din nodul de conectare Unity in nodul Tranquility, o operatiune prevazuta pentru vara viitoare. Totodata, Wiseman si Wilmore au mutat un transmitator radio si au instalat o noua camera video.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Iesirea in spatiu de miercuri a fost prima pentru Barry "Butch" Wilmore si a doua pentru Reid Wiseman. O alta iesire in spatiu este prevazuta pentru 22 octombrie, cand doi astronauti rusi au ca misiune inlocuirea unor experimente, inspectarea si fotografierea exteriorului modulului rusesc al ISS si efectuarea unor lucrari de mentenanta.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

Citeste si:
NASA oferă zeci de mii de dolari pentru cel mai bun design de...
NASA oferă zeci de mii de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.