Astronautii care se vor imbarca intr-o calatorie fara intoarcere catre Marte vor muri incepand din a 68-a zi a expeditiei pe planeta rosie.

Cinci cercetatori in domeniul aeronautic din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) au ajuns la concluzia ca exploratorii spatiali vor muri pe Marte, dupa ce au analizat datele stiintifice disponibile referitor la acest proiect, care ar trebui sa fie si baza pentru un reality show.

Moartea primului explorator martian "va fi provocata de asfixiere, dupa aproximativ 68 de zile de la startul misiunii", au scris cercetatorii in raportul de 365 de pagini care analizeaza, folosind grafice si formule matematice, resursele de oxigen, hrana si tehnologie disponibile pentru aceasta misiune. Plantele care ar trebui sa ii hraneasca pe exploratori vor produce prea putin oxigen, iar tehnologia necesara sustinerii unei atmosfere echilibrate nu a fost inca dezvoltata, potrivit expertilor americani.

In plus, colonistii vor depinde din ce in ce mai mult de transporturi cu piese de schimb in cadrul unei misiuni care va costa, in cel mai optimist caz, aproximativ 4,5 miliarde de dolari, o suma care nu va inceta sa creasca pe masura ce alte echipaje umane vor fi trimise pe Marte, au calculat cercetatorii.

Mars One este un proiect lansat de olandezul Bas Lansdorp, care este cofondator si presedinte al companiei ce are ca scop trimiterea, in 2024, a unui echipaj de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fara posibilitatea de a reveni pe Terra, dupa o calatorie care va dura sapte luni, scrie MEDIAFAX.

Lansdorp a respins concluziile raportului, argumentand ca se bazeaza pe informatii incomplete, potrivit unui articol publicat in revista Popular Science. Totusi, olandezul recunoaste ca piesele de schimb sunt o problema serioasa. "Au dreptate (cercetatorii americani, n.r.), cea mai mare provocare pentru Mars One este mentinerea echipamentelor in stare de functionare", a spus Lansdorp.

Intr-o comentariu referitor la raport, facut pentru AFP, directorul Mars One a precizat ca nu este de acord cu faptul ca tehnologia nu este in mare parte disponibila. "Sistemul trebuie testat in continuare, dar tehnologia exista", a spus cofondatorul Mars One. Peste 200.000 de persoane din 140 de tari s-au oferit voluntare pentru a face parte din proiect, care este privit de foarte multi oameni cu scepticism, dar care, totusi, beneficiaza de suportul laureatului olandez al premiului Nobel pentru fizica din 1999 Gerard't Hooft. Mars One a semnat, in iunie, un acord cu compania Endemol, care produce multe emisiuni de tip reality show, pentru realizarea unei productii de acest tip in timpul selectiei si antrenarii voluntarilor care vor pleca pe Marte.

Citeste si:
Doi astronauți de pe stația spațială chineză au efectuat prima...
Doi astronauți de pe stația...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.