Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2014 a fost atribuit, vineri, tinerei pakistaneze Malala Yousafzai si indianului Kailash Satyarthi, "pentru lupta lor impotriva exploatarii copiilor si tinerilor si pentru dreptul tuturor copiilor la educatie", a anuntat Comitetul Nobel norvegian, relateaza AFP.

"Copiii trebuie sa mearga la scoala si nu sa fie exploatati financiar", a afirmat presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Devenind cea mai tanara leaureata din istoria de 114 ani a premiilor Nobel, militanta in varsta de 17 ani Malala Yousafzai a primit aceasta distinctie "pentru lupta sa eroica prin care a devenit un simbol al dreptului la educatie pentru tinerele" din toata lumea, scrie MEDIAFAX.

Ea militeaza de mai multi ani pentru dreptul fetelor de a accede la educatie, motiv pentru care a fost tinta unei tentative esuate de asasinat in urma cu doi ani, la 9 octombrie 2012.

Mai putin cunoscut opiniei publice, Kailash Satyarthi, in varsta de 60 de ani, "a dat dovada de curaj conducand demonstratiile pasnice impotriva exploatarii copiilor in scopuri financiare". Comitetul Nobel a subliniat ca toate manifestatiile conduse de Satyarthi s-au desfasurat fara violenta, "in traditia lui Gandhi".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.