O femeie din Suedia a nascut un bebelus sanatos dupa ce a suportat un transplant de uter in 2013 si este considerata "eroina" unei premiere mondiale in medicina si, in special, in lupta contra infertilitatii, informeaza lepoint.fr.

Mama, a carei identitate nu a fost dezvaluita, este o suedeza in varsta de 36 de ani care, din cauza unei malformatii genetice, s-a nascut fara uter, raporteaza prestigioasa revista medicala britanica The Lancet, care a publicat sambata un articol despre aceasta reusita a medicilor suedezi. Desi a nascut prematur, femeia a adus pe lume in luna septembrie un baietel sanatos, care a avut la nastere greutatea de 1,7 kilograme, dupa o sarcina de 31 de saptamani. Atat mama, cat si bebelusul, se simt bine, precizeaza The Lancet, scrie MEDIAFAX.

Aceasta premiera a fost realizata cu ajutorul unei echipe de medici, coordonata de profesorul Mats Brännström, specialist in obstetrica si ginecologie la Universitatea Göteborg, dupa mai bine de 10 ani de cercetari stiintifice. Noua reusita aduce o raza de speranta femeilor care nu pot avea copii intrucat s-au nascut fara uter, sufera de o malformatie congenitala sau au suportat o ablatie de uter din cauza unui cancer sau a unei hemoragii in timpul unei sarcini precedente. De asemenea, noua tehnica ar putea sa le ajute pe femeile care doresc sa evite metoda mamelor surogat.

"Absenta uterului era singurul tip de infertilitate feminina considerat pana acum drept un impediment aflat dincolo de resursele terapeutice", au subliniat medicii aflati in spatele acestei reusite medicale, citati de publicatia The Lancet. Uterul transplantat in corpul pacientei provine de la o prietena de familie, in varsta de 61 de ani, aflata la menopauza de sapte ani, in momentul operatiei.

Mama a fost externata la trei zile dupa nastere, iar bebelusul a parasit unitatea neonatala la 10 zile dupa nastere. "Acest succes are in spate mai bine de 10 ani de cercetari intensive pe animale si de antrenament chirurgical al echipei noastre si creeaza posibilitatea de a trata un numar mare de femei tinere din lumea intreaga care sufera de infertilitate uterina", a explicat profesorul Mats Brännström.

Citeste si:
Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
Partenerul Anei Baniciu a...

"In plus, am demonstrat fiabilitatea transplantului de uter de la o donatoare vie, chiar daca aceasta se afla la menopauza", a subliniat profesorul suedez. Tanara mama, ale carei ovare erau intacte, putea sa produca ovule, care au fost fecundate cu ajutorul tehnicilor de fecundare in vitro, inainte de transplant. In acest fel, medicii au obtinut 11 embrioni care au fost congelati.

La un an dupa transplantul de uter, cercetatorii suedezi au transferat un singur embrion in uterul grefat, obtinand astfel o sarcina viabila. "Am constatat un singur episod, slab ca intensitate, de respingere a sarcinii, care a fost tratat cu succes, prin corticosteroizi, iar pacienta a lucrat cu norma intreaga pana in ziua de dinaintea nasterii", a subliniat cercetatorul suedez. Dezvoltarea fetusului si irigarea sangvina prin arterele uterine si cordonul ombilical au fost normale in primele 31 de saptamani de sarcina. Pacienta a fost insa internata in a 31-a saptamana de sarcina din cauza unei preeclempsii (patologie marcata in special de hipertensiune, care prezinta un risc pentru fetus) si a suportat o cezariana.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Tanara mama este una dintre cele noua femei suedeze care au suportat un transplant de uter de la o donatoare in viata in anul 2013. Ea suferea, ca sapte dintre cele noua paciente, de sindromul MRKH, care duce la absenta, totala sau partiala, a vaginului si a uterului. Acest sindrom afecteaza la nastere o femeie din 5.000. In Marea Britanie, se estimeaza ca peste 12.000 de femei ajunse la varsta la care pot sa aiba copii prezinta factori de infertilitate de origine uterina, reaminteste The Lancet.

Inainte de reusita medicilor suedezi, au fost facute si alte tentative de transplant, cu utere prelevate de la donatoare vii sau decedate, insa toate acele tentative au esuat. Prima dintre ele, in Arabia Saudita, in anul 2000, a esuat dupa trei luni de sarcina, intrucat uterul pacientei s-a necrozat. O alta tentativa, in Turcia, in 2011, realizata cu ajutorul unui uter provenind de la o donatoare decedata, a permis obtinerea unei sarcini viabile, insa aceasta s-a incheiat printr-un avort.

Citeste si:
Anchetă la spitalul Fundeni după operația de transplant
Anchetă la spitalul Fundeni...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.