Potrivit unui studiu al cercetatorilor australieni anumite medicamente folosite in mod obisnuit pentru tratarea psoriazisului, artritei si fibrozei ar putea fi eficiente impotriva cancerului la colon.

Potrivit dailymail.co.uk, cercetatorii de la Institutul Walter si Eliza Hall pentru Cercetare Medicala din Melbourne, Australia, au incercat sa marcheze si sa descopere modalitati de localizare a cailor prin care dezvoltarea tumorilor canceroase poate fi oprita.

Expertii au descoperit o astfel de cale, o mutatie genetica in cazul a 80% dintre tumori, dar accesarea acesteia era dificila, riscand afectarea celulelor sanatoase. Problema aparuta i-a facut pe medici sa apeleze la medicamente folosite impotriva artritrei si psoriazisului, cunoscute ca inhibitori JAK. Descoperirea cea mai importanta a aratat ca inhibitorii JAK au fost eficienti asupra a 80% dintre tumorile colonului, care prezinta o anumita mutatie genetica. Medicii spun ca este foarte importanta aceasta descoperire, tocmai pentru ca medicamentele afecteaza exclusiv celulele tumorale, tesutul sanatos fiind protejat, scrie MEDIAFAX.

In testele efectuate pe soareci de laborator, savantii au descoperit ca animalele erau sanatoase si tolerau medicamentele foarte bine, fara sa piarda in greutate. In plus, nu numai ca tratamentul a oprit dezvoltarea celulelor bolnave, dar a si prevenit aparitia de noi tumori. Potrivit medicului Toby Phesse, aceasta descoperire va ajuta pacientii cu cancer de colon sau care risca sa sufere de aceasta boala.

"Ideea principala este ca acesti inhibitori exista si ca sunt deja aprobati pentru utilizare, ceea ce va duce la o accelerare a procesului si va usura crearea unui nou medicament contra cancerului la colon", a spus medicul Toby Phesse.

Expertul Michael Buchert, unul dintre cercetatorii implicati in studiu, a spus ca, de vreme ce acesti inhibitori exista si sunt deja folositi pe pacienti umani pentru tratarea altor boli, oamenii de stiinta stiu deja ca nu prezinta riscuri pentru oameni. "Speram ca acest lucru sa permita studiului nostru sa ajunga rapid in faza de testare clinica pe pacienti cu cancer de colon si sa isi faca simtite beneficiile in viitorul apropiat", a mai spus, Michael Buchert.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.